Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: Συνασπισμό «φανάρι» με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς θέλουν οι Γερμανοί

Δυο νέες δημοσκοπήσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών, που δείχνουν πως οι Γερμανοί προτιμούν κυβερνητικό συνασπισμό «φανάρι» στη Γερμανία με Καγκελάριο τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς

Όπως αναφέρει το «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ συνασπισμού SPD – Πρασίνων – Φιλελευθέρων (FDP), ο οποίος «θα συνιστούσε μια νέα αρχή για τη χώρα», ενώ μόνο το 18% θα προτιμούσε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα», CDU/CSU – Πρασίνων – FDP. Το 24% δεν θεωρεί ότι κάποιος από τους δύο συνασπισμούς υπόσχεται αυτή τη «νέα αρχή». Επιπλέον, ένας στους δύο ψηφοφόρους θεωρεί ότι ο Όλαφ Σολτς θα ήταν ένας καλός Καγκελάριος, σε αντίθεση με το 30% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

Σε ό,τι αφορά την τύχη του Άρμιν Λάσετ, το 66% εκτιμά ότι ο αρχηγός του CDU θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω της βαριάς ήττας του κόμματός του. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης, το 60% εκφράζει την ίδια άποψη. Μόνο το 23% στον γενικό πληθυσμό και το 26% των ψηφοφόρων του CDU διατυπώνει αντίθετη γνώμη.

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με το 59% να τάσσεται υπέρ του συνασπισμού «φανάρι» και μόνο το 20% να διαφωνεί. Το 76% δηλώνει ότι επιθυμεί ως Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ενώ μόλις το 13% θα προτιμούσε τον ‘Αρμιν Λάσετ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF, το 61% των ψηφοφόρων του FDP και το 49% των ψηφοφόρων του CDU προτιμούν ως Καγκελάριο τον υποψήφιο του SPD. Επιπλέον, το 63% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του κ. Λάσετ από την ηγεσία του CDU.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2