Οικονομία

Ακρίβεια – ΕΛΣΤΑΤ: Ανατιμήσεις μέχρι 21% στα τρόφιμα – «Εκτόξευση» σε ενέργεια, καύσιμα, μεταφορές

Βασικά είδη διατροφής στον «πυρήνα» των ανατιμήσεων «ροκανίζουν» το εισόδημα των νοικοκυριών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ. Το κύμα ακρίβειας που έχει ενσκήψει, «συμπιέζει» αφόρητα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Από τον αναλυτικό πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), όπου αποτυπώνονται οι μεταβολές των τιμών από το περσινό έως τον φετινό Σεπτέμβριο, σε 34 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες προκύπτει ότι σε 9 τρόφιμα οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 21%.

Την πρωτιά της ακρίβειας κατέχουν τα νωπά λαχανικά, που μέσα σε ένα χρόνο έγιναν ακριβότερα κατά 21,1% και μέσα σε ένα μήνα- το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο- κατά 6,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ελαιόλαδο με άλμα τιμών 18,4% σε ετήσια βάση και 11,8% μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ακρίβεια – ΕΛΣΤΑΤ: «Φωτιά» κόκκινο κρέας  

Μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 17,5% καταγράφονται στο αρνί και το κατσίκι με τη μέση τιμή τους το Σεπτέμβριο να ανεβαίνει κατά 7,3%.

Ακολουθούν τα βρώσιμα έλαια με αύξηση 14%, τα νωπά ψάρια με 7,9% και 2,1% σε μηνιαία βάση, οι σοκολάτες με 4,4%, τα αυγά με 3,5%, το ψωμί με 2,6% ενώ τη χαμηλότερη αύξηση εμφανίζουν τα νωπά φρούτα με 1,2% τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 2,2% μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ακρίβεια – ΕΛΣΤΑΤ: «Ανάφλεξη» στα καύσιμα – «Μπουρλότο» στις μεταφορές

Στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες πέραν της ραγδαίας ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο (108,5%), το πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%) και τα καύσιμα και λιπαντικά (18,1%) οι υψηλότερες συγκριτικά αυξήσεις εντοπίζονται στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (20,9%), στα ξενοδοχεία (9,5%), στις οικιακές υπηρεσίες (2,8%), στα καινούργια αυτοκίνητα (2,4%), στις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (0,8%) και στη νοσοκομειακή περίθαλψη (0,6%).

ΕΛΣΤΑΤ: Υπάρχει και υποχώρηση τιμών  

Αντίθετα οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5% στα δημητριακά για πρωινό, κατά 3,9% στα αλλαντικά, κατά 2,6% στο χοιρινό, κατά 2,7% στο γιαούρτι και κατά 2,9% στα γλυκά κουταλιού και τη μαρμελάδα.

Επίσης φθηνότερα έγιναν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με πτώση τιμών κατά 0,5%, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες με 2,5%, οι οικιακές συσκευές με 1,6%, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου με 1,9%, τα φαρμακευτικά προϊόντα με 1,1% και τα διαρκή αγαθά αναψυχής με 1,3%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η METRO στηρίζει για 3η χρονιά τους εργαζομένους της που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους!
Μέχρι σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα έχουν γεννηθεί δύο υγιέστατα μωρά, ενώ και άλλες οικογένειες εργαζομένων, περιμένουν τη γέννηση του νέου μέλους της οικογένειάς τους
Η METRO στηρίζει για 3η χρονιά τους εργαζομένους της που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους!