Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Ν.Ζαχαριάδης, Elpedison: «Επιτακτική ανάγκη να παραμείνει χαμηλό το κόστος στο φυσικό αέριο»

Ν.Ζαχαριάδης, Elpedison: «Επιτακτική ανάγκη να παραμείνει χαμηλό το κόστος στο φυσικό αέριο»

«Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης». Με αυτή τη δήλωση ο Νικόλαος Ζαχαριάδης διευθύνων σύμβουλος της Elpedison και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Renewable & Storage Forum, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υπάρξει πολιτική συγκράτησης των τιμών στο φυσικό αέριο.

Όπως διευκρινίζει, το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την Marginal Clearing Price, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Στη συνέχεια, αναλύοντας τις συνθήκες, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι: Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία, η οποία θα πρέπει να κοστολογείται, λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωσή της στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού, με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά.

Για να υπάρξει μία ομαλή πολιτική με όφελος προς όλους, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι: Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου (Παραγωγή, Μεταφορά και CCGTs) και θα εξορθολογήσουν το  χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και η καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις