Κόσμος

Γερμανία: Το SPD ανοίγει πρώτο τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελέυθερους

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ήταν το ταχύτερο: το προεδρείο του κόμματος ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπσιμού «φωτεινού σηματοδότη» στην Γερμανία, δηλαδή με τους Πράσινους και του Φιλελεύθερους (FDP), με τις εξελίξεις τις τελευταίες ώρες να «τρέχουν».

Οι Πράσινοι και το FDP θα αποφασίσουν μέχρι τη Δευτέρα. Ως πρώτος από τους τρεις πιθανούς εταίρους του ενδεχόμενου συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», το SPD τάχθηκε υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP. Η απόφαση του προεδρείου του κόμματος ελήφθη ομόφωνα σήμερα το απόγευμα. Ταυτόχρονα, το προεδρείο συμφώνησε και επί των θέσεων του εγγράφου των διερευνητικών συζητήσεων που είχαν παρουσιάσει οι επικεφαλής των τριών πιθανών εταίρων λίγες ώρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με δήλωσή του το FDP προτίθεται (επίσης) να προτείνει στα όργανά του τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη». Οι Πράσινοι θα πραγματοποιήσουν το λεγόμενο μικρό συνέδριο την Κυριακή και θα πάρουν την ανάλογη απόφαση σε αυτό.

Το έγγραφο θέσεων των διερευνητικών συνομιλιών καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης σε βασικούς τομείς. Στη συνέχεια θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω σημεία κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
To Ισραήλ υποστηρίζει ότι έπληξε την πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν και ετοιμάζεται για την «απάντηση» του Ιράν
Η ενημέρωση του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στο Ιράν, που μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, διακόπηκε αιφνιδιαστικά, επειδή είναι σε εξέλιξη μια ιρανική επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ
Τα πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας του στρατού φαίνονται μετά το ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη
Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος φίλος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, Sunjay Kapur - Κατάπιε μέλισσα σε αγώνα πόλο
Υπήρξε σύζυγος της σούπερ σταρ του Bollywood, Karisma Kapoor - Λίγες ώρες πριν το θάνατό του, ο Ινδός επιχειρηματίας, είχε αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της Air India
Ο Sunjay Kapur