Ελλάδα

Τρεις συλλήψεις για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που μπέρδευε τις Αρχές

To κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Κατά τη διάρκεια ειδικής αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στις περιοχές των Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονα, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 33, 41 και 42 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι αρχικά συμφωνούσαν με τους υποψήφιους για παράνομη προώθηση μετανάστες σχετικά με τη χώρα στην οποία επιθυμούσαν να μεταβούν, με τις τιμές να κυμαίνονται από 4.500 έως 6.000 ευρώ.

Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν την καταβολή των χρημάτων μέσω του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων (HAWALA), λάμβαναν φωτογραφίες του υπό προώθηση αλλοδαπού και αμέσως μετά αναζητούσαν ταξιδιωτικό έγγραφο, του οποίου ο νόμιμος κάτοχος προσομοιάζει με αυτόν. Σε περίπτωση που δεν ήταν εφικτή η ανεύρεση εγγράφου με την προαναφερόμενη πρακτική, το κύκλωμα έφτιαχνε «κατά παραγγελία» πλαστό έγγραφο για τον ενδιαφερόμενο, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του.

Αμέσως μετά, οι κατηγορούμενοι παρέδιδαν στους αλλοδαπούς τα αντίστοιχα αεροπορικά εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης, όλα με τα πραγματικά στοιχεία του νομίμου κατόχου του διαβατηρίου με το οποίο τους είχαν εφοδιάσει.

Έτσι μπέρδευαν τις Αρχές

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας του κυκλώματος ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζε κατά περίπτωση τους μετανάστες με δύο ειδών διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν ίδια φωτογραφία, αλλά διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας. Τα έγγραφα αυτά τα χρησιμοποιούσαν με σκοπό να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό της διαδρομής του αλλοδαπού μέχρι τη χώρα τελικού προορισμού. 

Για την πλήρη αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, διερευνώνται 6 υποθέσεις όπου φέρεται πως διοργάνωσαν την παράνομη προώθηση συνολικά 12 μεταναστών.

Από τις αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 ελληνικά δελτία ταυτότητας, 17 δελτία ταυτοτήτων, 9 διαβατήρια και 2 άδειες διαμονής ευρωπαϊκών χωρών, πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων και αεροπορικών καρτών επιβίβασης, καθώς και 4 κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται, ότι τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι τρίτων προσώπων και έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Γολγοθάς των πυρόπληκτων στη Κερατέα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Είμαι 11 μέρες χωρίς ρεύμα»
Χωρίς ρεύμα, με καμένα σπίτια και ζώα, οι πυρόπληκτοι της χώρας προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους
Η κυρία Αργυρώ Πάλλα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 11 μέρες 2
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ δεν καταρρέει» – Πρώτη στην ΕΕ σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες η Ελλάδα δείχνει η Eurostat
Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι τα στοιχεία είναι ίδια από το 2016, «είμαστε πάντα τελευταίοι», του χρόνου στη δημοσκόπηση της Eurostat «θα είμαστε πολύ καλύτερα» - Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου σε κέντρο υγείας ελληνικού νησιού
Άδωνις Γεωργιάδης
8