Κόσμος

Κύπρος: Εγκρίθηκε η άδεια για το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ σε ExxonMobil και Qatar Petroleum

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream (ποσοστό 40%)

Επιπλέον, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών.

Επισημαίνεται ότι η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του νόμου περί Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2021 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 5.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, υποβλήθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία, αφού έτυχε αξιολόγησης από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οδήγησε σε εντατικές διαπραγματεύσεις της Υπουργού Ενέργειας και ομάδας τεχνοκρατών και συμβούλων του Κράτους με την κοινοπραξία, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα μέσα Νοεμβρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στον αέρα οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη: Σνομπάρει ο Πούτιν και δεν πάει, έφτασε στην Άγκυρα ο Ζελένσκι
Αναβλήθηκαν για το απόγευμα οι συνομιλίες σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ - Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί αύριο στην Τουρκία - Ζελένσκι: «Διακοσμητική» η ρωσική αντιπροσωπεία
Βλαντιμίρ Πούτιν
Ανανεώθηκε πριν 40 λεπτά
2
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαστε πολύ κοντά σε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν» – Πτώση άνω του 3% για τις τιμές του πετρελαίου
«Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη. Πιστεύω πως πλησιάζουμε στη σύναψη μιας συμφωνίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ