Κόσμος

Γερμανία: «Μπαίνουν» στην κυβέρνηση κι επίσημα οι Πράσινοι – Ορκίζεται καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς

Οι Πράσινοι ενέκριναν σήμερα και επισήμως την Προγραμματική Συμφωνία τους με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP) και άνοιξαν έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία.

Σε ποσοστό 86% επί συνόλου 61.174 ψηφισάντων από τα 124.000 μέλη, η βάση των Πρασίνων ενέκρινε τόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα όσο και τα πρόσωπα που πρότεινε η ηγεσία για τη στελέχωση των υπουργείων που της αναλογούν.

Στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και Αντικαγκελάριος, το υπουργείο Εξωτερικών με την έτερη συμπρόεδρο Αναλένα Μπέρμποκ, το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το υπουργείο Οικογένειας με την Άννε Σπίγκελ και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.

Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς και αργότερα την ίδια ημέρα τα μέλη της κυβέρνησης να λάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται: Ντόναλντ Τραμπ και Χεζμπολάχ υπόσχονται πόλεμο «μακράς διαρκείας»
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν πλήξει περισσότερους από 15.000 στόχους από την έναρξη του πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα πλοία και 5.000 πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή
Σύννεφα καπνού υψώνονται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, εν μέσω της αμερικανο-ισραηλινής αντιπαράθεσης με το Ιράν
Η πρώην Μις Καλιφόρνια επιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη στο Ισραήλ: «Δεν σε αναγνωρίζω πια, θα προσεύχομαι για σένα»
Στην επιστολή της υποστήριξε ακόμη ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «στέλνονται στη Μέση Ανατολή για να θυσιαστούν», ενώ τόνισε ότι αισθάνεται υποχρεωμένη να μιλήσει για τον πόλεμο στη Γάζα
Ντόναλντ Τραμπ και Κάρι Πρίτζιν Μπόλερ