Κόσμος

Γερμανία – Μετάλλαξη Όμικρον: Στις 5 Ιανουαρίου οι αποφάσεις για τα σχολεία

Την κατάσταση στα σχολεία μετά την μετάλλαξη Όμικρον θα συζητήσουν στις 5 Ιανουαρίου οι υπουργοί Παιδείας της ομοσπονδίας και των κρατιδίων στη Γερμανία.

Στο τραπέζι θα βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως σε όλα τα κρατίδια στη Γερμανία.

«Η παραλλαγή “Όμικρον” καταστρέφει κάθε ελπίδα για κανονικότητα», δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt ο επικεφαλής της Ένωσης Εκπαιδευτικών Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ, ο οποίος επισημαίνει ότι ουδείς για την ώρα μπορεί να πει τι θα γίνει στα σχολεία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, «η “Όμικρον” απειλεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι εξαιρετικά υψηλός και πολλά παιδιά δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί».

Ενόψει της νέας πραγματικότητας, ο κ. Μάιντινγκερ επισημαίνει ότι η μέχρι τώρα πρακτική, με τη χρήση μάσκας και τα συχνά διαγνωστικά τεστ, ενδεχομένως να μην επαρκεί.

Πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, 250.000 μαθητές βρίσκονταν σε καραντίνα, αναφέρει ο κ. Μάιντινγκερ και εκτιμά ότι αν η «Όμικρον» φτάσει στα σχολεία, πολλά τμήματα θα χρειαστεί να κλείσουν έστω προσωρινά, ακόμη και αν δεν έχει αποφασιστεί γενικό κλείσιμο των σχολείων.

Ζητά λοιπόν από τα κρατίδια να καταρτίσουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα σχολεία ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας.

Οι υπουργοί Παιδείας που θα συνεδριάσουν ψηφιακά την επόμενη Τετάρτη, θέλουν να αξιολογήσουν την κατάσταση αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων, στις 3 Ιανουαρίου. Το προεδρείο της διάσκεψης των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία, ενώ, σύμφωνα με το Δίκτυο RND, μόνο η κυβέρνηση της Θουριγγίας διαφωνεί με την παρουσία των παιδιών στις τάξεις μετά τις διακοπές. Η τοπική κυβέρνηση έχει άλλωστε ήδη ανακοινώσει ότι τα παιδιά θα βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση τις δύο πρώτες ημέρες, 3 και 4 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, στις 3 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινό διαγνωστικό τεστ κατά την πρώτη εβδομάδα. Στο μεταξύ το 90,5% του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και το 3% έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Οι επιστήμονες του Συμβουλίου Υγιεινής για τα σχολεία καθηγητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité Φρανκ Μποκενχάουπτ και Μάρτιν Μέκελ θεωρούν πάντως ότι «επιδημιολογικά δεν έχει καμία διαφορά αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ή όχι», καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» είναι τόσο μεταδοτική που θα μολυνθούν στο ιδιωτικό ή οικογενειακό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη στη Γερμανία Λίβυος για εγκλήματα πολέμου στη φυλακή Μιτίγκα - Ήταν μέλος ένοπλης ομάδας κατά τον εμφύλιο
Ο Χάλεντ Μοχάνετ Άλι αλ Χίσρι που συνελήφθη βάσει εντάλματος του ΔΠΔ, μεταξύ 2015 - 2020 κατηγορείται για φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς σε βάρος κρατουμένων της φυλακής Μιτίνγκα, το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στη δυτική Λιβύη
Γερμανοί αστυνομικοί
«Η Τουρκία πήγε στην άτυπη σύνοδο της Νέας Υόρκης για ανάπτυξη σχέσεων δύο γειτονικών κρατών στην Κύπρο» λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλει νέους όρους σε κάθε στάδιο, δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και επαναφέρει επίμονα κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ
Ο Πενταδάκτυλος με την τουρκοκυπριακή σημαία στα Κατεχόμενα
Αραγτσί: Οι ΗΠΑ «αποπροσανατολίζουν» τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν – «Στοπ στις απειλές και πιέσεις της Ε3 για κυρώσεις»
Το κάλεσμα του Αμπάς Αραγτσί με τους ομολόγους του από την Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) έρχεται εν μέσω αναφορών ότι προγραμματίζουν εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi