Ελλάδα

Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέα μέτρα – Plan B για δημόσιο, ΜΜΜ, αστυνομία, ξεκινά η «επιστράτευση» γιατρών

«Αγώνας δρόμου» να καλυφθούν κενά νοσούντων υπαλλήλων σε όλο τον δημόσιο τομέα, με το plan B ήδη… έτοιμο. Η νέα εβδομάδα φέρνει στο τραπέζι πιθανά νέα μέτρα, με πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο.

Καθώς την άλλη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μετά τις 16 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να καλυφθούν άμεσα κενά που προκύπτουν στη λειτουργία δομών και υπηρεσιών του κράτους, από τη νόσηση υπαλλήλων και λειτουργών του.

Το μεγάλο «αγκάθι» βρίσκεται στα νοσοκομεία, τα οποία, στην πίεση που βιώνουν σταθερά, προστίθεται και η μαζική νόσηση υγειονομικών από την εκρηκτική επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Επίταξη και plan B

Σήμερα (07.01.2022) ή το αργότερο τη Δευτέρα, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, φεύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά στο Ε.Σ.Υ..

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε καραντίνα βρίσκονται σήμερα 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας “τρέχει” τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαθέσει το 10-15% των απλών κλινών του για περιστατικά covid (πάνω από 800 σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλες 700 απλές κλίνες σε non covid περιστατικά. Ταυτόχρονα το σύνολο των κλινών Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν τις 200) διατίθενται στο ΕΣΥ.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας, όπου μέχρι σήμερα σε καραντίνα έχουν μπει περίπου 2.000 ένστολοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χτες εντοπίστηκαν 200 κρούσματα.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία οδηγούν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε επέκταση της τηλεργασίας σε υπηρεσίες που αυτή είναι εφικτή, αλλά και σε ανασχεδιασμό του ωραρίου για τις μάχιμες ομάδες (περιπολικά, ΜΑΤ, Oμάδα ΔΙΑΣ κ.α.), με επιπλέον ώρες εργασίας.

Plan Β έχει ζητηθεί και από το υπουργείο Μεταφορών για την περίπτωση που βγουν μαζικά σε καραντίνα οδηγοί κ.α. προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία ήδη με δυσκολία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μετακίνησης των πολιτών.

Σε σχεδιασμό πλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από τη νόσηση υπαλλήλων, προχωρούν και τα άλλα υπουργεία.

Εβδομάδα αποφάσεων για νέα μέτρα

Την ερχόμενη εβδομάδα στις κυβερνητικές συσκέψεις αλλά και σε αυτές των επιστημόνων θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα από την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, η απόδοση των μέτρων που έχουν ισχύ ως τις 16 Ιανουαρίου αλλά και αν απαιτούνται νέα μέτρα και προς ποια κατεύθυνση.

Βέβαιο θεωρείται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η 7μηνη ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους, ενώ η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι ζωηρά στο τραπέζι για εφαρμογή τον Φεβρουάριο.

Καθώς έχει ξεκολλήσει ο ρυθμός εμβολιασμού, η κυβέρνηση θέλει να έχει ακριβή εικόνα για το ποιες ηλικίες έχουν μείνει πίσω στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νταλίκα χωρίς εισιτήριο μπλόκαρε την αναχώρηση πλοίου από την Ηγουμενίτσα για την Κέρκυρα
Το πλήρωμα ζήτησε από τον οδηγό της νταλίκας να βγει ώστε να συνεχιστεί η φόρτωση των υπόλοιπων οχημάτων που είχαν εισιτήριο, όμως εκείνος αρνήθηκε, ισχυριζόμενος λόγους υγείας
Το πλοίο Αλκίνοος 2
Αύριο Παρασκευή η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία - Το Σαββατοκύριακο οι εξετάσεις για τα Πρότυπα
«Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος για τα Πειραματικά, τα Πρότυπα και τα Δημόσια Ωνάσεια σχολεία ήταν περισσότερες από κάθε φορά, καθώς άγγιξαν τις 25.000», τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη
Σχολική αίθουσα