Κόσμος

Ολλανδία – Κορονοϊός: Η κυβέρνηση αναμένεται να χαλαρώσει το lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου

Σε χαλάρωση των μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό που ισχύουν εδώ και ένα μήνα στην Ολλανδία αναμένεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, καθώς ολοένα και λιγότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ αυτών παρά τις πιέσεις στα νοσοκομεία και τους αριθμούς-ρεκόρ των νέων μολύνσεων.

Σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NOS, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, θα επιτραπεί να ξανανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια. Τα εστιατόρια αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες takeaway.

Ο Ρούτε, που οποίου το υπουργικό συμβούλιο ανέλαβε καθήκοντα τη Δευτέρα, αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον ολλανδικό λαό στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Η υπηρεσιακή του κυβέρνηση επέβαλε το lockdown στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς το κύμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα είχε ως αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να αναβάλουν την αντιμετώπιση μη έκτακτων περιστατικών και ενώ φάνηκε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα Όμικρον θα υπερφόρτωναν το υγειονομικό σύστημα.

Οι μολύνσεις συνέχισαν να αυξάνονται παρά το lockdown, το οποίο προέβλεπε την απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων, με αριθμό ρεκόρ άνω των 200.000 κρουσμάτων στην εβδομάδα έως τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Ωστόσο οι νοσηλείες μειώθηκαν οριακά.

Δημοσκόπηση της Hart van Nederland που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι το 89% των πολιτών τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και η πλειονότητα υπέρ της επαναλειτουργίας των εστιατοριών και των χώρων πολιτισμού.

Πάνω από το 86% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένο και σχεδόν το 50% έχει λάβει ενισχυτική δόση.

Μεταξύ των αλλαγών που αναμένονται σήμερα, ο νέος υπουργός Υγείας Ερνστ Κάουπερς αναμένεται να μειώσει την περίοδο υποχρεωτικής καραντίνας για κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχει μολυνθεί.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν στις 10 Ιανουαρίου ύστερα από χειμερινές διακοπές που ήταν μεγαλύτερες σε διάρκεια από τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά οι τάξεις συχνά κλείνουν όταν μαθητές ή καθηγητές έχουν εκτεθεί στον ιό. Ο Κάουπερς ίσως να ζητήσει επίσης να επεκταθεί η χρήση της μάσκας. Η συμμόρφωση με τους κανόνες, όπως η χρήση τους σε σούπερ μάρκετ, είναι πλημμελής.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ