Κόσμος

Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν έτοιμος να στείλει στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει “σύντομα” έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της έντασης στα σύνορα ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

“Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινκγτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Επαφές Τζόνσον με Πούτιν για να αποφυχθεί μια «αιματοχυσία»

Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να αποφευχθεί μια «αιματοχυσία» στην Ουκρανία και αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον παροτρύνει εκ νέου να «υποχωρήσει και να εμπλακεί διπλωματικά», δήλωσε χθες βράδυ Παρασκευή μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες και να ενισχύσει την αποτροπή ώστε να αποφευχθεί μια αιματοχυσία στην Ευρώπη», ανέφερε η εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή της. «Ο Τζόνσον διατυπώσει εκ νέου την ανάγκη η Ρωσία να υποχωρήσει και να εμπλακεί διπλωματικά όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν την επικείμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή στη γείτονά της. Ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, επιμένει να λάβει γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναμένεται την Δευτέρα να κοινοποιήσει στην Βουλή των Κοινοτήτων μια αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο – που κατηγορείται ότι κλείνει τα μάτια στην εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην επικράτειά του – να στοχεύσει στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα, CityAm, ο βουλευτής της συντηρητικής κυβέρνησης των Τόρις, Τομ Τούγκεντατ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι η ρωσική απειλή δεν προέρχεται μόνο από «άρματα μάχης», αλλά επίσης από «ρευστό».

«Ενώ η Μόσχα κάνει επίδειξη δύναμης στην Ουκρανία, ρωσικά χρήματα εξακολουθούν να δηλητηριάζουν την επικράτειά μας», είπε, σημειώνοντας ότι κεφάλαια που κατατίθενται και επενδύονται σε «λογαριασμούς και ακίνητα στο Λονδίνο χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο 210 το 2006 στο Λονδίνο αφού είχε καταγγείλει τη διαφθορά και τους φερόμενους δεσμούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών με το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίντριχ Μερτς: Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος – «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής»
Στη Γενική Συνέλευση τον Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει τον επόμενο μήνα οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος
Ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz και ο Καναδός πρωθυπουργός Mark Carney / Annegret Hilse/Pool Photo via AP 1
Ο Νετανιάχου συγκαλεί εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων – Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Γάζα
Δεν διευκρινίστηκε το αν θα τεθεί το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της σταδιακής απελευθέρωση των ομήρων, την οποία η Χαμάς αποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Κατζ: «Τα ισραηλινά στρατεύματα στη Συρία παραμένουν σε ετοιμότητα» – Ένας νεκρός από επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν
Περίπου 60 στρατιώτες του Ισραήλ έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο, που κατήγγειλε την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας και καταδίκασε αυτήν την «επικίνδυνη κλιμάκωση»
Συρία
Ο τυφώνας Κατζίκι ξερίζωσε δέντρα και σκεπές σπιτιών στο Βιετνάμ - Τρεις νεκροί από την σφοδρή τροπική καταιγίδα
Ανάμεσα στους 3 νεκρούς ήταν και ένας 90χρονος άνδρας, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε αλλά και ένας άνδρας που υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ ετοίμαζε το σπίτι του για την καταιγίδα, στους 13 οι τραυματίες
Άνθρωποι σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τις πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Ανόι, αφότου ο τυφώνας Kajiki πέρασε από το Βιετνάμ