Κόσμος

The Times για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η τεχνολογία θα δώσει τη λύση με πιστά αντίγραφα»

Η μακροχρόνια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να λάβει τέλος με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας, το οποίο μπορεί να αναπαράγει ακριβή τρισδιάστατα αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων που κινδυνεύουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Times».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της (Δευτέρα, 14.2.2022) η «The Times», το Ινστιτούτο θα μπορούσε να δημιουργήσει ψηφιακές απεικονίσεις των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και να δώσει τη λύση.

Όπως τονίζει η Times, τα Γλυπτά του Παρθενών θα μπορούσαν να απεικονιστούν ψηφιακά και να σκαλιστούν από ένα γιγάντιο ρομπότ στο λατομείο Καράρα στην Ιταλία ώστε να παραχθούν πιστά αντίγραφα των αυθεντικών με ακρίβεια χιλιοστού.

Με τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα χρειαστεί η άδεια του Βρετανικού Μουσείου για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αν το Μουσείο αρνηθεί, τότε θα μπορούσε ένας «στρατός Ελλήνων πατριωτών» να πάει και να τραβήξει φωτογραφίες των Γλυπτών, καθώς μία τέτοια ενέργεια δεν απαιτεί σχετική άδεια.

Η Times προτείνει στο Βρετανικό Μουσείο «να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογική ευκαιρία και να αντικαταστήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με πιστά αντίγραφα». Μάλιστα, ως αντάλλαγμα η Ελλάδα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα μπορούσε να δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη δημιουργία άλλων αντιγράφων. «Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες μπορούν να ανακτήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη ιστορική συλλογή του κόσμου», καταλήγει το άρθρο γνώμης της εφημερίδας Times.

Σημειώνεται ότι, τον προηγούμενο μήνα η Times είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλάζοντας την παραδοσιακή της γραμμή. «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδα Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν», έγραψε στο κύριο άρθρο της στα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες