Κόσμος

Σουδάν: 176 οι νεκροί από τα επεισόδια στο Νταρφούρ

Τουλάχιστον 176 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 220 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στο δυτικό Νταρφούρ στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Ιατρών.

«Ορισμένα πτώματα θάφτηκαν χωρίς να γίνουν νεκροψίες ούτε να αναφερθούν οι θάνατοι», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, μέρος του κινήματος που αγωνίζεται εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου και υπέρ του εκδημοκρατισμού της αφρικανικής χώρας, μιας από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, ο Γενικός Συντονισμός για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους του Νταρφούρ, έκανε λόγο την Κυριακή για 168 νεκρούς στο Νταρφούρ, επαρχία που σπαρασσόταν επί δεκαετίες από πόλεμο.

Οι συγκρούσεις Αράβων κτηνοτρόφων και Αφρικανών γεωργών για τη γη, την πρόσβαση στο νερό και άλλους πόρους είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 250 ανθρώπους από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο στο Νταρφούρ, κατά την ΚΕΣΙ.

Στην αχανή πολιτεία του δυτικού Σουδάν μαινόταν από το 2003 εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο αραβικό καθεστώς και αντάρτες, μέλη εθνικών μειονοτήτων που κατήγγειλαν τις διακρίσεις σε βάρος τους και την περιθωριοποίησή τους. Η σύρραξη είχε κάπου 300.000 θύματα και εκτόπισε εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Το Σουδάν, όπου το 2019 τερματίστηκε η τριακονταετής δικτατορία του Όμαρ Ελ Μπασίρ, έχει βυθιστεί μετά το νέο στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι σε πολιτικό και οικονομικό μαρασμό. Ως τα τέλη της χρονιάς, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τα 20 από τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών θα είναι αντιμέτωπα με οξεία διατροφική ανασφάλεια. Και αυτοί που θα δοκιμαστούν περισσότερο θα είναι οι 3,3 εκατ. και πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι, που ζουν σχεδόν όλοι σε καταυλισμούς στο Νταρφούρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Λεκορνί παραμένει πρωθυπουργός στη Γαλλία μέχρι την Τετάρτη – «Ο Μακρόν θα αναλάβει τις ευθύνες του» λέει το Ελιζέ
Ο Γάλλος πρόεδρος του ζήτησε να οριστικοποιήσει μια «πλατφόρμα δράσης και σταθερότητας» για να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο - Σύμφωνα Le Figaro, ο Λεκορνί είπε στον πρόεδρο ότι δεν θέλει να συνεχίσει ως πρωθυπουργός
Εμανουέλ Μακρόν
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
8
Λίβανος: Δύο νεκροί σε αεροπορικό πλήγμα – Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2024. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε την απώλεια ενός από τα τοπικά του μέλη
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο