Κόσμος

ΗΠΑ: Διαδηλωτές υπέρ των αμβλώσεων προειδοποιούν για ένα «οργισμένο καλοκαίρι»

Με ένα «καλοκαίρι της οργής» απειλούν οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση από τη μια άκρη των ΗΠΑ μέχρι την άλλη αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη χώρα.

Οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση των ΗΠΑ, όπως οι Planned Parenthood, Women’s March και άλλες, έχουν σχεδιάσει για σήμερα περισσότερες από 300 πορείες με σύνθημα «Bans Off Our Bodies» (Οι απαγορεύσεις μακριά από τα σώματά μας).

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις είναι η απάντηση στη διαρροή ενός σχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο διέρρευσε στις 2 Μαΐου και δείχνει ότι η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου είναι έτοιμη να ανατρέψει την απόφαση ορόσημο του 1973 που καθιέρωσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, που ενδέχεται να δώσει στις πολιτείες την εξουσία να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, αναμένεται τον Ιούνιο. Περίπου οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν αυστηρά τις αμβλώσεις, εφόσον υπάρξει απόφαση που θα ανατρέψει την υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Οι οργανωτές είπαν ότι περιμένουν πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις, για τις οποίες είπαν ότι θα είναι οι πρώτες από πολλές συντονισμένες διαμαρτυρίες που θα πραγματοποιηθούν σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Για τις γυναίκες αυτής της χώρας, αυτό θα είναι ένα καλοκαίρι της οργής», δήλωσε η Ρέιτσελ Καρμόνα, πρόεδρος της Women’s March (Πορεία Γυναικών). «Θα είμαστε ακυβέρνητοι έως ότου αυτή η κυβέρνηση αρχίζει να δουλεύει για εμάς, μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις στα σώματά μας, μέχρι το δικαίωμα στην άμβλωση να κωδικοποιηθεί στο νόμο».

Οι Δημοκρατικοί, που αυτή τη στιγμή έχουν το Λευκό Οίκο και την πλειοψηφία σε αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου, ελπίζουν ότι η αντίδραση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα οδηγήσει τους υποψηφίους του κόμματός τους στη νίκη στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο, στα μέσα της προεδρικής θητείας.

Ωστόσο οι ψηφοφόροι θα ζυγίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση έναντι άλλων θεμάτων, όπως η αύξηση των τιμών των τροφίμων και του αερίου, και μπορεί να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την ικανότητα των Δημοκρατικών να προστατεύσουν την πρόσβαση στην άμβλωση, αφού απέτυχαν προσπάθειές τους να περάσουν νομοθεσία που θα περιλάμβανε στην ομοσπονδιακή νομοθεσία το δικαίωμα στην άμβλωση.

Σήμερα οι διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν να κάνουν πορεία στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, ενώ οι διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον θα συγκεντρωθούν στο Μνημείο του Ουάσινγκτον και μετά θα κατευθυνθούν προς το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι διαδηλωτές στο Λος Άντζελες σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο ενώ διαδηλωτές στο Τέξας επρόκειτο να συγκεντρωθούν στην πολιτειακή πρωτεύουσα το Όστιν.

Η οργάνωση κατά των αμβλώσεων Students for Life of America, που έχει οργανώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν σήμερα αντιδιαδηλώσεις σε εννέα αμερικανικές πόλεις, της Ουάσινγκτον περιλαμβανομένης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει η τραγική ιστορία του 15χρονου που πέθανε από σκληρά challenges στο ίντερνετ: «Τον βασάνιζαν για 50 ημέρες» λέει ο πατέρας του
Ο 15χρονος πέθανε λόγω του blackout challenge, δηλαδή ασφυξίας στον εαυτό του για να νιώσει μία σύντομη ζάλη - «Αν ήξερα όλα αυτά που ξέρω σήμερα, ο Χριστόφορός μου θα ήταν παρών» λέει ο πατέρας του παιδιού
15χρονος
Το Μ. Σάββατο οι συζητήσεις ΗΠΑ και Ιράν για την εκεχειρία – «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, το δάχτυλο είναι στη σκανδάλη» λέει ο Νετανιάχου
Η Τεχεράνη κατηγορεί τους εχθρούς της για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός μετά από αναχαίτιση «εχθρικού» drone - 89 νεκροί και 100 τραυματίες στον Λίβανο
Λίβανος
14
Ασίμ Μουνίρ: Πώς ο «αγαπημένος στρατάρχης» του Τραμπ τον έσωσε από το χείλος του γκρεμού την τελευταία στιγμή
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν έχει αναδειχθεί σε έναν απρόσμενο «παγκόσμιο ειρηνοποιό», μεσολαβώντας για την επίτευξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Ασίμ Μουνίρ