Κόσμος

Ουκρανία: Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού και του Μεσαίωνα επέστρεψαν στη χώρα

Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού και του Μεσαίωνα επέστρεψαν στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (24.6.2022) το Κίεβο, κάνοντας γνωστό πως κατασχέθηκε η «μεγαλύτερη» συλλογή αρχαιοτήτων μιας συλλογής που φέρεται να εκλάπη από μουσεία της Κριμαίας, όταν προσαρτήθηκε στη Ρωσία.

Τα αρχαία αντικείμενα κατέληξαν σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών, όμως τώρα επέστρεψαν στην Ουκρανία. «Περισσότερες από 6.000 αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων ξίφη, σπαθιά, κράνη, αμφορείς και κέρματα» βρέθηκαν σε επιδρομή της ουκρανικής αστυνομίας, δήλωσε η γενική εισαγγελέας Ιρένα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι η αξία της συλλογής εκτιμάται «σε πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Για την περίσταση, η ουκρανική εισαγγελία προσκάλεσε δημοσιογράφους στο Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας στο Κίεβο για να αναφέρει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με την Βενεντίκτοβα, έργα της Εποχής του Χαλκού και του Μεσαίωνα βρέθηκαν σε ένα γραφείο στην ουκρανική πρωτεύουσα «σε συνθήκες που δεν ήταν κατάλληλες για την αποθήκευση τέτοιων αντικειμένων».

Η εισαγγελέας εξήγησε ότι πραγματοποιήθηκε έφοδος στο πλαίσιο μιας έρευνας για «παράνομη δραστηριότητα» ενός Ουκρανού πρώην βουλευτή, ο οποίος ήταν επίσης ανώτερος αξιωματούχος στην Κριμαία. Σύμφωνα με την ίδια, μέρος της συλλογής «μπορεί να έχει κλαπεί» από μουσεία της περιοχής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι τόνισε ότι ήταν μια «μοναδική» ανακάλυψη που έγινε μετά από «δεκατρείς έρευνες μέσα σε πέντε ημέρες». «Τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν με δύο φορτηγά», είπε σε δημοσιογράφους.

Επίσης, παρών στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο εξέφρασε ικανοποίηση που είδε «τη μεγαλύτερη παράνομη συλλογή στην ιστορία της Ουκρανίας (…) να επιστρέφεται στο κράτος».

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ανακτούμε αυτό που πολεμά (ο Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν: την ταυτότητά μας, τον πολιτισμό μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά», σημείωσε ο υπουργός.

Η Βενεντίκτοβα συμπλήρωσε ότι το γραφείο της ερευνά επί του παρόντος «την κλοπή από (Ρώσους) εισβολείς μιας συλλογής χρυσού από τους Σκύθες» – λαό νομάδων ιππέων που ζούσαν στην Κριμαία πολλές εκατοντάδες χρόνια π.Χ. – που εκτίθετο σε ένα μουσείο στη Μελιτόπολη, μια πόλη στη νότια Ουκρανία που αυτή τη στιγμή κατέχεται από τον ρωσικό στρατό.

Κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές αρχές ότι «λεηλάτησαν» τα μουσεία της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. «Η Ρωσία δεν προσπαθεί μόνο να σκοτώσει το κράτος μας, να σκοτώσει το έθνος μας, αλλά και να κλέψει την ιστορία μας», είπε εξοργισμένη η Βενεντίκτοβα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1