Κόσμος

Σκωτία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας το 2023

Το κοινοβούλιο στη Σκωτία ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας στις 19 Οκτωβρίου του 2023.

Η πρωθυπουργός στη Σκωτία, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Τόνισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα το 2014. Όμως η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων, σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον και το κυβερνών του Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκωτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014 όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Νετανιάχου καλεί τους πολίτες της Τεχεράνης να την εγκαταλείψουν - «Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας του Ιράν»
Να εγκαταλείψουν την Τεχεράνη κάλεσε τους Ιρανούς πολίτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σήμερα Δευτέρα...
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Συνάντηση του Πάπα Λέοντα με τον Αλ Πατσίνο και τον παραγωγό της ταινίας «Maserati: The Brothers» στο Βατικανό
Ο σπουδαίος ηθοποιός βρέθηκε στην Ιταλία για τα γυρίσματα της νέας ταινίας, της οποίας το καστ αποτελείται επίσης από τους Άντονι Χόπκινς, Άντι Γκαρσία, Τζέσικα Άλμπα, Μισέλ Μορόνε και Σαλβατόρε Εσπόζιτο
Αλ Πατσίνο και Πάπας Λέων
Το Ιράν καταδίκασε σε θάνατο με απαγχονισμό πράκτορα της ισραηλινής Μοσάντ – Είχε συλληφθεί το 2023
Ο επικεφαλής των δικαστών στο Ιράν, Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, ζήτησε να γίνονται με γοργές διαδικασίες οι δίκες των προσώπων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
Επίθεση του Ισραήλ στην Τεχεράνη του Ιράν