Κόσμος

Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πανσέληνος του Ιουλίου – Πώς πήρε το όνομα της

Την πανσέληνο του Ιουλίου και ειδικότερα το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν όσοι κοιτάξουν τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου. Το φαινόμενο, όπως αναφέρει η NASA, θα είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα. 

Η πανσέληνος του Ιουλίου -το «Φεγγάρι του Ελαφιού»- θα είναι και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022, την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου είναι μια υπερπανσέληνος. Πρόκειται δηλαδή για μια πανσέληνο φωτεινότερη από ό,τι συνήθως, η οποία και λαμβάνει χώρα μόνο λίγες φορές το χρόνο. Η υπερπανσέληνος που θα παρακολουθήσουμε το βράδυ της ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space», θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ..

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι ε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Η εν λόγω πανσέληνος έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», όμως η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για βοδινό κρέας, αιθανόλη και γεωργικά προϊόντα – Δεν έπεσαν υπογραφές
Με σόου στο Οβάλ Γραφείο και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή των δασμών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Σταϊνμάιερ για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Είμαστε όλοι παιδιά της 8ης Μαΐου 1945»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην Bundestag για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου