Κόσμος

«Εγγυητή» του εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό αέριο αναγορεύει ο Πούτιν τον Ερντογάν – Σε εξέλιξη η συνάντησή τους

Περίσσεψαν τα χαμόγελα κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο θέρετρο του Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Και ήταν αναμενόμενο καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν – απομονωμένος από το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών χωρών μετά την εισβολή στην Ουκρανία της 24η Φεβρουαρίου – προσδοκά να υπογράψει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα «σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι θα αναφερθεί κυρίως στη Συρία, όπου η Άγκυρα θέλει να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι
ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζουν πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Γίνονται ακόμη συζητήσεις σχετικά με το αν θα ανακοινωθεί μονομερής κατάπαυση του πυρός ή αν θα δοθεί σύντομος χρόνος αντίδρασης στη Ρωσία, όπως και ότι αν αρνηθεί, τότε θα επιβληθούν νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα
Στρατιώτης στο Κουρσκ 2