Κόσμος

Die Zeit: Γερμανοί αξιωματούχοι στον τομέα της ενέργειας ελέγχονται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας στη Γερμανία ερευνώνται για καταγγελίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Σύμφωνα με το άρθρο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), δηλαδή η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών, εξετάζει την περίπτωση δύο δημοσίων υπαλλήλων «που εμπλέκονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό σε βασικές θέσεις» και μπορεί να είναι κατάσκοποι του Κρεμλίνου.

Εάν επιβεβαιωθεί, η υπόθεση θα αντιπροσωπεύει μια θεαματική παραβίαση της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το δημοσίευμα.

Το υπουργείο τελεί υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υπηρετεί και ως αναπληρωτής του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προετοιμασία της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Η Γερμανία συζητά εδώ και μήνες τις προσπάθειες να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θα αντικαταστήσει από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων του Κατάρ, της Νορβηγίας και του Καναδά. Ο Χάμπεκ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνιζαν συχνά πόσο αποφασισμένοι είναι να απαλλάξουν τη Γερμανία από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο του Πούτιν.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομίας, «πολλά έγγραφα… ήταν γεμάτα κατανόηση για τη ρωσική άποψη και ήταν εντυπωσιακό ότι η επιχειρηματολογία συχνά δεν ταίριαζε με την επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε το δημοσίευμα της Die Zeit.

Έπειτα από έρευνα για τους υπόπτους, το υπόβαθρό τους και το ταξιδιωτικό τους προφίλ, η υπηρεσία πληροφοριών στη Γερμανία βρήκε «παρατυπίες», όπως μια περίπτωση επίσκεψης στη Ρωσία, ενώ γίνεται λόγος και για «συναισθηματική εγγύτητα με τη Ρωσία». Μια τέτοια εγγύτητα από μόνη της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταδικαστική απόδειξη, δεδομένου ότι πολλοί από την πολιτική ελίτ του Βερολίνου διατηρούν εδώ και καιρό εγκάρδιους δεσμούς με το Κρεμλίνο, ανέφερε η σχετική έκθεση.

Εάν, ωστόσο, οι υποψίες επαληθεύονταν, το περιστατικό θα σήμαινε μια μεγάλη αποτυχία για τη Γερμανία και την τρέχουσα κυβέρνησή της, καθώς και «θρίαμβο» για τον Πούτιν, που θα έχει καταφέρει να παρέμβει αποτελεσματικά στα εσωτερικά άλλου κράτους προς όφελος της Ρωσίας.

Πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ΥΠΕΞ της Κίνας στη Ρωσία καθώς κλιμακώνονται οι συζητήσεις για την Ουκρανία
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία για στρατηγικές διαβουλεύσεις, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αναζωογονήσει το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι
Άμστερνταμ: Έδεσαν, φίμωσαν και πέταξαν σε βάλτο 18χρονη γιατί «ντρόπιασε» το όνομά τους – Συνελήφθησαν τα δύο αδέφια της, διέφυγε στη Συρία ο πατέρας
Το άψυχο κορμί της βρέθηκε έξι μέρες μετά την εξαφάνισή της - DNA του πατέρα βρέθηκε κάτω από τα νύχια της, δείχνοντας ότι προσπάθησε να αντισταθεί
Το πτώμα της Ryan Al Najjar βρέθηκε 6 μέρες μετά την εξαφάνισή της
Νέα εποχή κατασκοπείας: Η Ρωσία εκπαιδεύει περιστέρια «κατασκόπους» με τσιπ εγκεφάλου και κάμερες
Η εταιρεία διαφημίζει ως βασική χρήση την «επιτήρηση ευαίσθητων εγκαταστάσεων», όμως δεν κρύβει ότι η τεχνολογία της μπορεί να αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές και μυστικές αποστολές
Περιστέρια
Συρία: Στους 13 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επιδρομή – Η Δαμασκός καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου»
Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μπέιτ Τζιν, νότια της Δαμασκού, εξελίχθηκε σε αιματηρή σύγκρουση – Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι πλήττει αμάχους
Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας
Χονγκ Κονγκ: Ερωτήματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στους ουρανοξύστες – Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει σοβαρά θέματα ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Wang Fuk Court είχαν προειδοποιήσει για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με σοβαρούς κινδύνους που συνδέονταν με το έργο ανακαίνισης - Οι αρχές ωστόσο είχαν διαβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν «χαμηλός»
Οι ουρανοξύστες που κάηκαν στο Χονγκ Κονγκ
Τι σηματοδοτεί η ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα στη Νίκαια της Βιθυνίας
Ο τόπος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, οι νέες γέφυρες μεταξύ Βατικανού και Ορθοδοξίας και η πόλη που ξαναβρίσκει τον ρόλο της - Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας τιμούν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο
Ο Πάπας Λέων στην Κωνσταντινούπολη
Θερμή υποδοχή του πάπα Λέοντα στην Κωνσταντινούπολη – Στις 14:30 η κοινή προσευχή με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Υποδεχόμενος από ενθουσιώδεις πιστούς στην Κωνσταντινούπολη, ο ποντίφικας ξεκινά ένα σημαντικό ταξίδι αφιερωμένο στον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, στην περιφερειακή ειρήνη και στη μνήμη του πρώιμου χριστιανισμού
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ στην Κωνσταντινούπολη