Κόσμος

Ιαπωνία: 12 εκατομμύρια δολάρια για την κρατική κηδεία του Σίζνο Άμπε

Ζάλη προκαλεί το ποσό που θα δαπανήσει το δημόσιο στην Ιαπωνία για την κρατική κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε. Το κόστος της τελετής θα φτάσει σχεδόν στα 1,65 δισεκ. γιεν (12 εκατ. δολάρια).

Ο Σίνζο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου κατά τη διάκρεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Στο κόστος της κηδείας που θα γίνει δημοσία δαπάνη περιλαμβάνονται τα μέτρα ασφαλείας και η υποδοχή των προσκεκλημένων.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε, στο τέλος Αυγούστου, πολύ μικρότερο προϋπολογισμό για την κηδεία, δημοσία δαπάνη, που ανερχόταν σε 250 εκατ. γεν. Όμως επικρίθηκε για το ποσό αυτό, που κρίθηκε εκτός πραγματικότητας και δεν συμπεριλάμβανε τα έξοδα για την ασφάλεια και τη φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων.

Η κυβέρνηση του Φουμίο Κισίντα εκτιμά πλέον ότι η δαπάνη για τα μέτρα ασφαλείας θα ανέλθει σε 800 εκατ. γεν και αυτή για τη φιλοξενία των ξένων αντιπροσωπειών σε περίπου 600 εκατ. γεν, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

«Αν επρόκειτο να κάνουμε μια απλουστευμένη εκτίμηση, υποθέτω πως το σύνολο (της δαπάνης) θα πλησίαζε αυτό που είπατε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν πράγματι το κόστος για το δημόσιο θα κυμανθεί περί το 1,7 δισεκ. γεν.

Περίπου 6.000 προσκεκλημένοι αναμένεται να παραστούν στην τελετή, που προγραμματίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου στο Τόκιο. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα μέλη 190 ξένων αντιπροσωπειών, περίπου 50 χώρες θα στείλουν αρχηγούς κρατών ή κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους, πάντα σύμφωνα με τον Ματσούνο.

Ο Σίνζο Άμπε εκφωνούσε προεκλογική ομιλία κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Νάρα όταν χτυπήθηκε από τις σφαίρες ενόπλου.

Η εναντίωση στην κηδεία δημοσία δαπάνη του πολιτικού του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μεν αλλά δίχαζε την ιαπωνική κοινή γνώμη, είναι ευρεία και επιμένει. Κλιμακώθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τους δεσμούς του Σίνζο Άμπε και άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με την αμφιλεγόμενη Εκκλησία της Ενοποίησης. Η δημοτικότητα του Φουμίο Κισίντα βρίσκεται σε πτώση εξαιτίας των αποκαλύψεων.

«Αποφασίσαμε να δώσουμε στη δημοσιότητα την εκτίμηση αυτή στο πλαίσιο της προσπάθειας του πρωθυπουργού (…) να διευκρινίσει όλες τις λεπτομέρειες» για την κρατική κηδεία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κατηγορούμενος για τον φόνο του Σίνζο Άμπε κατέθεσε πως ήταν εξοργισμένος με τη θρησκευτική οργάνωση, γνωστή για τους μαζικούς γάμους που οργανώνει και για τις εξαιρετικά επιθετικές πρακτικές της ως προς τη συγκέντρωση κεφαλαίων, και πίστευε πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε δεσμούς με αυτή, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Yomiuri αυτόν τον μήνα υπέδειξε ότι το 56% των Ιαπώνων αντιτίθεται στην τέλεση της κρατικής κηδείας, ενώ το 38% τάσσεται υπέρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ημέρα οργής των διαδηλωτών στο Ισραήλ για τους ομήρους και τον πόλεμο στη Γάζα – Αναχαιτίστηκε πύραυλος από την Υεμένη
Εντυπωσιακές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα – Την ίδια στιγμή, σήμανε μαζικός συναγερμός μετά από εκτόξευση πυραύλου Χούθι από την Υεμένη
Διαμαρτυρία με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, στην Ιερουσαλήμ
Κατηγορούν τον Κρις Μάρτιν για αντισημιτισμό επειδή κάλεσε Ισραηλινές στη σκηνή και μίλησε για «ίσους ανθρώπους στη Γη»
Η αντίδραση του Μάρτιν και του κοινού έχει προκαλέσει σφοδρές κριτικές στα social media από Ισραηλινούς θαυμαστές και influencers, οι οποίοι θεώρησαν το περιστατικό «εξευτελιστικό» και «απάνθρωπο»
Coldplay: Κατηγορούν τον Κρις Μάρτιν για αντισημιτισμό επειδή κάλεσε Ισραηλινές στη σκηνή και μίλησε για «ίσους ανθρώπους στη Γη»
6
Η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε «συνωμοσία» του Πούτιν με τον Σι και τον Κιμ εναντίον των ΗΠΑ
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους ηγέτες Ρωσίας, Κίνας και Βόρειας Κορέας ότι συνωμοτούσαν μαζί στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο 1
Κατηγορίες Ισραήλ κατά Μακρόν – «Επικίνδυνη» η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
Το Τελ Αβίβ θεωρεί «επικίνδυνη» την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος σχεδιάζει να ανακοινώσει στον ΟΗΕ την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – Το Παρίσι εκτιμά αντίθετα ότι πρόκειται για τη μόνη οδό προς μια διαρκή ειρήνη
Εμανουέλ Μακρόν