Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την καταστροφή στη Ζαπορίζια»

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, καθώς «επιδεινώνεται περαιτέρω», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία για βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και ο Ραφαέλ Γκρόσι αντέδρασε, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι το καταστροφικό».

Παράλληλα, ο διευθυντής του Οργανισμού είπε, έπειτα από μια συνεδρίαση για την κατάσταση, στην έδρα της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί σήμερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όσο θα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, τόσο θα είναι τεράστιος ο κίνδυνος», τόνισε.

Σημειώνεται, ότι οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε και πάλι τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας όμως ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια.

«Ακόμη και υπό τις χειρότερες συνθήκες, η διπλωματία δεν θα έπρεπε να σταματά ποτέ (…) Είναι δική μας ευθύνη να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», σχολίασε ο Γκρόσι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, είπε ότι ο στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου, στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Το εργοστάσιο, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει γίνει πολλές φορές στόχος βομβαρδισμών τους τελευταίους μήνες. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρουμανία: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βάζει στο «μικροσκόπιο» απάτης με δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού εν μέσω Covid-19
Οι αξιωματούχοι φέρονται να ζήτησαν και να πήραν χρήματα ως «μίζες», που έφταναν περίπου το 5% της συνολικής αξίας της σύμβασης
Covid test 6
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά το «κεφάλι» του Τζίμι Κίμελ από το ABC μετά το σχόλιο για τη Μελάνια Τραμπ ότι «λάμπει σαν μέλλουσα χήρα»
«Ο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος δεν είναι καθόλου αστείος όπως αποδεικνύουν οι άθλιες τηλεθεάσεις του, έκανε μια δήλωση στην εκπομπή του που είναι πραγματικά σοκαριστική» αναφέρει μεταξύ άλλων
Ντόναλντ και Μελάνισ Τραμπ 5