Κόσμος

Βραζιλία: Η πρώτη δημόσια, σιωπηρή εμφάνιση του Μπολσονάρο μετά την ήττα του από τον Λούλα

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, για εβδομάδες απονομωμένος, επανεμφανίστηκε σήμερα δημόσια, παρευρισκόμενος σε μια τελετή σε στρατιωτική ακαδημία, αλλά παρέμεινε σιωπηλός.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει την νίκη του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, προήδρευσε σε μια επίσημη τελετή αποφοίτησης στη Στρατιωτική Ακαδημία “Agulhas Negras” στο Ρεσέντε, στην Πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ντυμένος με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, με το πρόσωπό του εμφανώς γεμάτο θλίψη, ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος στάθηκε όρθιος δίπλα στον αντιπρόεδρο Χάμιλτον Μουράο και τον υπουργό Άμυνας Πάουλο Σέρτζιο Νογκέιρα, και οι δύο στρατηγοί.

Brazil Bolsonaro Reuters

Αλλά αυτός που πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, δεν είχε καμία λέξη να πει στους περίπου 400 υποψήφιους αξιωματικούς και άλλα άτομα που ήταν παρόντα στη Στρατιωτική Ακαδημία.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρόεδρο Μπολσονάρο για την παρουσία του, η οποία προσφέρει λάμψη στην εκδήλωση με την παρουσία του εδώ», δήλωσε ο διοικητής του στρατού Μάρκο Αντόνιο Φρέιρε.

Brazil Bolsonaro Reuters

Μετά τη νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές, ο Μπολσονάρο, 67 ετών, παρέμεινε ουσιαστικά απομονωμένος στην επίσημη κατοικία του στην Αλβοράντα. Το πρόγραμμά του παραμένει χαλαρό, με λίγες μόνο συναντήσεις με υπουργούς και συμμάχους.

Οι λογαριασμοί του στα social media, στα οποία ήταν πολύ ενεργός κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, παραμένουν ανενεργοί για σχεδόν ένα μήνα.

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο για να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να ανοίξουν δρόμους που είχαν αποκλείσει για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής δεν έχει μιλήσει δημόσια. Επίσης, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί, ούτε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Σύμβουλοι και σύμμαχοι του προέδρου έχουν δώσει διαφορετικές εξηγήσεις για την απουσία Μπολσονάρο, από τη φερόμενη «θλίψη» του από την ήττα στις εκλογές έως μια βακτηριακή μόλυνση στο δέρμα του ενός ποδιού του.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του συνεχίζουν να διαδηλώνουν έξω από στρατώνες σε διάφορες πόλεις, απαιτώντας επέμβαση του στρατού ενάντια στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπολσονάρο χαιρέτησε πολλούς υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στη στρατιωτική ακαδημία, με κάποιος να απαιτούν επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα, δηλώνει ο Μάρκο Ρούμπιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ελπίδα να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει την Εθνοφρουρά στο Μέμφις για να «αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην πόλη του Τενεσί, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών που καταγγέλλουν αυταρχική εκτροπή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
«Η Γάζα φλέγεται»: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπόσχεται νίκη, την ώρα που ο στρατός ξεκινάει την χερσαία επιχείρησή του
Σύμφωνα με τους Times of Israel και τη Jerusalem Post, ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στο κέντρο της πόλης της Γάζας
Καπνός 23
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο