Κόσμος

Γαλλία: Δον Κιχώτης από «χρυσάφι» – Δύο αντίτυπα πουλήθηκαν 504.000 ευρώ

Στη Γαλλία δύο σπάνια βιβλία του «Δον Κιχώτη» πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ. Τα «μοναδικά» αντίτυπα βγήκαν σε δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο οίκος Sotheby’s.

Τα δύο ακριβοθώρητα αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» τα οποία πωλήθηκαν στο Παρίσι την Τετάρτη (14.12.2022), αγοράστηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από έναν Βολιβιανό διπλωμάτη. Ο Χόρχε Ορτίς Λινάρες, ένας παθιασμένος συλλέκτης, αναζητούσε για χρόνια την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Μιγκέλ δε Θερβάντες. Το 1930 πήγε στο Λονδίνο που τότε ήταν ίσως το σημαντικότερο διεθνές κέντρο αγοραπωλησίας παλαιών βιβλίων, όπως εξήγησε ο Εντ Μαγκς, βιβλιοπώλης και δισέγγονος του ιδρυτή του παλαιοβιβλιοπωλείου Maggs Bros.

Όταν επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο αυτό δεν βρήκε αυτό που γύρευε όμως άφησε τα στοιχεία του, για την περίπτωση που στο μέλλον του χαμογελούσε η τύχη. Τον κάλεσαν έξι χρόνια αργότερα: στις 21 Δεκεμβρίου 1936 αγόρασε τα δύο αντίτυπα, το Βιβλίο 1 έναντι 100 λιρών και το Βιβλίο 2 έναντι 750, όπως είπε η Αν Χέιλμπορν, η υπεύθυνη των βιβλίων και χειρογράφων του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Τα αντίτυπα αυτά είναι «μοναδικά» επειδή δέθηκαν τον 18ο αιώνα για λογαριασμό ενός Άγγλου συλλέκτη και είναι σπάνιο να βρεθεί ένας «Δον Κιχώτης» με τόσο παλαιά δεσίματα, εξήγησε.

Την Τετάρτη (14.12.2022), τα δύο «μοναδικά» αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ δε Θερβάντες πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, στη δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο Sotheby’s.

Η ταυτότητα του αγοραστή αυτών των σπάνιων έργων δεν αποκαλύφθηκε. Το ένα αντίτυπο ήταν η τρίτη έκδοση του Βιβλίου 1 που τυπώθηκε το 1608 και το άλλο η πρώτη έκδοση του Βιβλίου 2, του 1615.

Η ιστορία του φτωχού, αγαθού χωρικού που νομίζει ότι είναι ιππότης και περιπλανιέται για να σώσει την αγαπημένη του, με το ψωραλέο άλογό του και τον υπηρέτη του, τον Σάντσο Πάντσα, θεωρείται ως το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη έκδοσή του βιβλίου, το 1605.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ψυχρός πόλεμος» Τραμπ – Ιράν με νέο ντόμινο δηλώσεων και στρατιωτικό πακέτο 8,6 δισ. δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Με τις διαπραγματεύσεις «να κρέμονται σε μία κλωστή», και παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ο Τραμπ ενέκρινε πολεμικό πακέτο - μαμούθ σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ντόναλντ Τραμπ
Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για την απόσυρση 5.000 στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία: «Στέλνει λάθος μήνυμα στον Πούτιν»
Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να στείλει τα στρατεύματα στα ανατολικά - Η Γερμανία αποκαλεί την απόφαση «κλήση αφύπνισης» που «δεν συνιστά λόγο πανικού»
Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ 18