Κόσμος

Σουηδία: «Μαύρο» ρεκόρ με 60 νεκρούς από πυροβολισμούς το 2022

60 άνθρωποι έχασαν το 2022 τη ζωή τους από σφαίρες στη Σουηδία, αριθμός ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. 

Τα επεισόδια με πυροβολισμούς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα για τη Σουηδία, καθώς συμμορίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

«Τα θύματα ένοπλης βίας έχουν αυξηθεί και δυστυχώς ο αριθμός τους έχει σημειώσει νέο, αιματηρό ρεκόρ φέτος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία αριθμεί φέτος 60 νεκρούς από σφαίρες, σε σύγκριση με τέσσερις στη Νορβηγία, τέσσερις στη Δανία και δύο στη Φινλανδία. Το φαινόμενο αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν τις ρίζες τους βαθιά σε στρώματα της κοινωνίας μας, είπε ο Στρόμερ.

Πέρυσι, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στη Σουηδία. Το 2012 ήταν μόλις 17, σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας.

Ο Στρόμερ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ειδικού συμβουλίου, που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό των δράσεων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Καμιά αξιοπρεπής κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι κάθε εβδομάδα ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός από πυρά στον δρόμο», τόνισε.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια η Σουηδία είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως, όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και καταγράφει πολύ αυξημένους δείκτες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών είχε ενισχύσει την αστυνομία και είχε επιβάλει αυστηρότερες ποινές για την ένοπλη βία, μεταξύ άλλων μέτρων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι προσπάθειές της αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον έχει προαναγγείλει αυστηρούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, διπλασιασμό των ποινών για εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες και διεύρυνση των παρακολουθήσεων εγκληματιών, στο πλαίσιο αυτού που περιγράφει ως τη μεγαλύτερη προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
5
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 8
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας