Κόσμος

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μήνυση κατά του Τραμπ από την οικογένεια αστυνομικού που πέθανε μετά την εισβολή

Η οικογένεια του ενός αστυνομικού του Καπιτωλίου, που πέθανε μια ημέρα μετά την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021, κατέθεσε μήνυση και αγωγή σε βάρος του πρώην προέδρου για τον άδικο θάνατό του.

Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον εναντίον του Τραμπ εκ μέρους της οικογένειας του Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος πέθανε στα 42 του χρόνια έπειτα από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, την 7η Ιανουαρίου, μετά τα όσα είχαν γίνει στο Καπιτώλιο.

Ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός δεν υπέστη τραυματισμούς στην επίθεση στο Καπιτώλιο, που είχε σκοπό να εμποδιστούν τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, που έχασε ο Τραμπ. Έκρινε πως ο θάνατος του Μπράιαν Σίκνικ οφειλόταν σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, αναγνώρισε πως οι ταραχές «έπαιξαν ρόλο» στην εξέλιξη της κατάστασής του.

Τι αναφέρει η μήνυση

Ο Ντόναλντ Τραμπ «προκάλεσε εσκεμμένα το πλήθος και κατηύθυνε και ενεθάρρυνε όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο», αναφέρει η οικογένεια του αστυνομικού Σίκνικ στη μήνυση.

«Η βία που ακολούθησε, οι τραυματισμοί και η βία συμπεριλαμβανομένων των τραυμάτων που υπέστη ο αστυνομικός Σίκνικ και του επακόλουθου θανάτου του, ήταν λογικές κι επόμενες συνέπειες των λόγων και των πράξεων του κατηγορούμενου Τραμπ», ερίζει η μήνυση.

Δεν ήταν διαθέσιμη εκπρόσωπος του πρώην προέδρου για σχόλια χθες Πέμπτη το βράδυ.

Εκτός από τον «άδικο θάνατο» του αστυνομικού, η μήνυση προσάπτει στον Ντόναλντ Τραμπ πως παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράιαν Σίκνικ και επίσης για επίθεση και παράλειψη καθήκοντος.

Η οικογένεια ζητεί αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη μήνυση και αγωγή κατονομάζονται ακόμη δυο πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία έκανε πολύμηνη έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, η οποία είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και διεθνώς, ζήτησε τον Δεκέμβριο να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του κ. Τραμπ για «εξέγερση» και «παρακώλυση» της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Κογκρέσο υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρώην πρόεδρο της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη: Το μεγάλο στοίχημα της Artemis II και οι 4 αστροναύτες που θα πετάξουν πιο μακριά από ποτέ
Τρεις Αμερικανοί κι ένας Καναδός θα ταξιδέψουν στο Orion της NASA, προσφέροντας μοναδικές εικόνες της Σελήνης και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές επανδρωμένες προσγειώσεις
Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch και Jeremy Hansen, οι 4 αστροναύτες της Artemis II της NASA
Τα τελευταία δραματικά λεπτά στο πιλοτήριο και η νέα θεωρία που αλλάζει τα πάντα για την τραγωδία στο LaGuardia
Οι ερευνητές εξετάζουν πολλαπλές αστοχίες, από λάθη επικοινωνίας έως αποτυχία συστημάτων ασφαλείας, που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στους δύο πιλότους
Σύγκρουση αεροπλάνου με πυροσβεστικό στο αεροδρόμιο LaGuardia
8