Κόσμος

Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS στην Ρουμανία με το «βλέμμα» στην Ρωσία

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει στην Ρουμανία τα αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS, προκειμένου να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και να συμβάλουν στην παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη των AWACS (Airborne Warning and Control System) στο Βουκουρέστι, όπου θα ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις αποκλειστικά πάνω από νατοϊκό έδαφος, με το… βλέμμα προς την Ρωσία.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την αεροπορική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, και με την ανάπτυξη μαχητικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ανεφοδιασμού (ιπτάμενων τάνκερ).

Τα αεροσκάφη που θα αναπτυχθούν στην Ρουμανία ανήκουν στον στόλο των 14 νατοϊκών αναγνωριστικών αεροσκαφών που συνήθως σταθμεύουν στην Γερμανία. Περί τα 180 άτομα θα αναπτυχθούν επίσης για την υποστήριξη των αεροσκαφών.

«Καθώς ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου σε ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου.

«Τα AWACS έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, γεγονός που τα καθιστά για το ΝΑΤΟ αποφασιστικής σημασίας μέσο αποτροπής και άμυνας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράκ Ομπάμα για Τζέσε Τζάκσον: Έθεσε τις βάσεις για τη δική μου εκστρατεία στην προεδρία των ΗΠΑ
«Ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον άνοιξε επίσης ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εμάς τους ίδιους» γράφει ο Ομπάμα
Μπαράκ Ομπάμα
Ξεκάθαρος ο Ζελένσκι: «Δεν παραδίδω το Ντονμπάς – Ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ τέτοια συμφωνία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα σενάριο «παγώματος» της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές επαφής, εκτιμώντας ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 10
Κούβα: Δεν είμαστε απειλή για τις ΗΠΑ αλλά ένα «τείχος» για τα ναρκωτικά
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ενεργειακό αποκλεισμό στην Κούβα, επικαλούμενες την «απειλή» που θέτει στην αμερικανική εσωτερική ασφάλεια η κομμουνιστική νήσος, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα
Διαδηλωτές με σημαίες της Κούβας
Η αστυνομία του Έσσεξ ερευνά τις πτήσεις με τις οποίες ο Τζέφρι Επστάιν έστελνε γυναίκες στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία αξιολογεί και τις καταγγελίες, για μια γυναίκα που «στάλθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Τζέφρι Επστάιν με σκοπό μια σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Ο καταδικασμένος σεξουαλικός εγκληματίας Jeffrey Epstein με μία γυναίκα