Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Το «κόλπο» στα ράφια – Οι τιμές αυξάνονται και οι ποσότητες συρρικνώνονται

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, καθώς παρά το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις αυξήσεις, οι βιομηχανίες έχουν βρει τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές, αλλά και να μικρύνουν τις συσκευασίες. 

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι καταναλωτές καλούνται πλέον να πληρώσουν πιο ακριβά, φαινομενικά, το ίδιο προϊόν, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ελαφρώς μικρότερες συσκευασίες με λιγότερο προϊόν.

Παρά τις προσπάθειες των βιομηχανιών να μην γίνεται αισθητή η συρρίκνωση των προϊόντων, πολλοί είναι οι καταναλωτές που έχουν καταλάβει τη διαφορά. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ποσότητα έχει μειωθεί σε 238 ετικέτες, ενώ παράλληλα άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, σάλτσες, απορρυπαντικά, σοκολατοειδή και βρεφικές πάνες, έχουν αυξηθεί κατά 30%, στα κρέατα και τα πουλερικά κατά 25% και στα καθαριστικά σπιτιού κατά 19%.

Παραδείγματα:

Βρεφικές πάνες – Από 28 τμχ στην τιμή 7,1 ευρώ, πλέον είναι 26 τμχ στην τιμή 7,3 ευρώ

Αφροντούς – Από 850 ml στην τιμή 3,96 ευρώ, πλέον είναι 750 ml και 4,45 ευρώ

Σοκολατούχο γάλα – Από 500 γρ και 1,42 ευρώ, πλέον είναι 450 γρ και 1,71 ευρώ

Στραγγιστό γιαούρτι – 1 κιλό και 3,67 ευρώ, πλέον είναι 900 γρ και 3,98 ευρώ

Φτερούγες κοτόπουλου – 720 γρ με 3,53 ευρώ, πλέον τα 650 γρ έφτασαν τα 4,07 ευρώ

Ψωμί τοστ – Από 350 γρ και 1,16 ευρώ, μειώθηκε στα 325 γρ και 1,20 ευρώ

Κρουασάν – Από 110 γρ και 0,95 ευρώ, πλέον είναι 0,95 γρ και 0,98 ευρώ

Κεφαλογραβιέρα – Από 250 γρ και 4,07 ευρώ, πλέον τα 200 γρ κοστίζουν 4,68 ευρώ

Στιγμιαίος καφές – Από 100 γρ και 5,13 ευρώ, πλέον είναι 95 γρ και 5,48 ευρώ

Αρακάς κατεψυγμένος – Από 450 γρ και 2,78 ευρώ, πλέον πωλείται 420 γρ 2,89 ευρώ

Σνακ με αλάτι ή ρίγανη – Από 120 γρ και 0,92 ευρω, σήμερα είναι 105 γρ και 1,38 ευρώ

Μηνύσεις ετοιμάζουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της Απόστολος Ραυτόπουλος ετοιμάζει μηνύσεις: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη νομική μας υπηρεσία και είμαστε στη φάση της διεργασίας, ώστε να κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία».

Ωστόσο, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρει πως δεν κατανοεί την κίνηση της Ένωσης Καταναλωτών: «Στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν διατάξεις για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μπορεί να καταστεί παράνομη μια τέτοια πρακτική, αν η τιμή του νέου προϊόντος που έχει μειωμένη ποσότητα είναι τόσο υψηλή ώστε να ξεπερνά το μέγιστο περιθώριο κερδοφορίας που επιτρέπεται στις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, αυτό με το οποίο δουλεύαμε πριν από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Βέβαια, όλα θα κριθούν στα δικαστήρια».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το 2021 η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις έφτασε τα 899.250 ευρώ, ενώ το 2022 τα 634.250 ευρώ.

Σχετικά με το πρόβλημα με τις μικρότερες συσκευασίες, ο γενικός γραμματέας λέει ότι ένας καταναλωτής που αγόραζε μια συσκευασία των 100 γραμμαρίων καφέ, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν ακρίβυνε, ενδεχομένως θα δοκίμαζε να πάει σε μια φθηνότερη ετικέτα.

Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία προτιμά να δημιουργήσει μια συσκευασία με μικρότερη ποσότητα, προκειμένου να διατηρήσει την τιμή σε αυτά τα επίπεδα ή να την αυξήσει λιγότερο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονη οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα και χρήματα από σπίτια που εργαζόταν
Η 45χρονη έψαχνε άτομα ΑΜΕΑ ή υπερήλικες που έψαχναν οικιακή βοηθό και στην συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους με ψεύτικα στοιχεία και με τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Κλοπές
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
142
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη