Κόσμος

Qatar Gate: «Το Κατάρ να μην σύρεται στο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου» λέει ο καταριανός ΥΠΕΞ

Το Κατάρ δεν θα έπρεπε να σύρεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς (Qatar Gate) για το οποίο διεξάγονται έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και απέρριψε ως «αβάσιμες» κατηγορίες για ανάμιξη της Ντόχα.

Το σκάνδαλο, το μεγαλύτερο που έχει συγκλονίσει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες, έχει ονομαστεί Qatar Gate και αφορά υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν αποφάσεις στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ως Κράτος του Κατάρ, είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτός ο συλλογισμός είναι αβάσιμος. Δεν είδαμε τίποτε (από τις βελγικές αρχές). Υπάρχει μια έρευνα που συνεχίζεται. Πρέπει να δούμε· πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η έρευνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

«Αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει στην Ευρώπη, σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Είναι καλύτερα γι’ αυτούς να κοιτάξουν το δικό τους θεσμό και να κάνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται απ’ αυτούς και να μην σύρουν το όνομα της χώρας μας σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη. Το Μαρόκο διαμαρτυρήθηκε για «δικαστική παρενόχληση» σχετικά με την έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε τη Δευτέρα μια διαδικασία διάρκειας ενός μήνα για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως το εν λόγω αραβικό κράτος του Κόλπου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγούς αερίου, είναι «απογοητευμένο» και διαφωνεί με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή κάθε νομοθετικού έργου που περιλαμβάνει το Κατάρ και την απαγόρευση της πρόσβασης εκπροσώπων του Κατάρ στα γραφεία του.

«Η δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται σε γεωπολιτικά ζητήματα, σε ενεργειακά ζητήματα, σε πολλά άλλα ζητήματα και αυτού του είδους οι αποφάσεις … θα επηρεάσουν τη συζήτηση», δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Κατάρ, ένας μεγάλος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα πολιτικοποιήσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη που βασίζονται σε εμπορικές συμφωνίες με την κρατική εταιρεία QatarEnergy.

«Σύμφωνα με το ιστορικό μας, δεν έχουμε ποτέ παραλείψει οποιαδήποτε αποστολή, δεν έχουμε πολιτικοποιήσει ποτέ την ενέργειά μας ούτε εργαλειοποιήσει ως όπλο την ενέργειά μας για να απειλήσουμε οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Γάζα: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας ή «περιφερειακής ειρήνης», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ήδη να έχει αναδιανείμει τα διπλωματικά χαρτιά στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του η Haaretz
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Το Ισραήλ διαψεύδει κάθε κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ – Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ «περήφανος» για τις συνθήκες κράτησης των ακτιβιστών της Global Sumud Flotilla
Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των μελών του στολίσκου «Global Sumud»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με άλλους ακτιβιστές της Global Sumud Flotilla, που κρατούνται από το Ισραήλ 3
Λιθουανία: Αερόστατα προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις – Λαθρέμποροι προσπάθησαν να περάσουν τσιγάρα από τη Λευκορωσία
Περισσότερα από είκοσι αερόστατα φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία προκάλεσαν την αναστολή των πτήσεων στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Η πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία
Συρία: Πρώτες εκλογές μετά την πτώση του Άσαντ – Η χώρα δοκιμάζει τη δημοκρατία εν μέσω διχασμού
Η Συρία διεξάγει την Κυριακή βουλευτικές εκλογές που το καθεστώς παρουσιάζει ως σημαντικό βήμα προς μια πολιτική μετάβαση – Όμως πολλές περιοχές που παραμένουν εκτός ελέγχου της Δαμασκού αποκλείστηκαν από τη διαδικασία
Ο πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα 2
Στο Κάιρο τα βλέμματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ, Ισραήλ, Χαμάς με στόχο το τέλος του πολέμου στη Γάζα - Οι αντιπροσωπείες των 3 πλευρών και το τελεσίγραφο Τραμπ
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση και στις δύο πλευρές, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμμετέχουν σε νέες συνομιλίες στην Αίγυπτο τη Δευτέρα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα