Κόσμος

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα εργάζεται για την ανανέωση της συμφωνίας για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για την παράταση της πρωτοβουλίας που έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και έδωσε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια που είχε αποκλείσει η Ρωσία μετά την εισβολή της στη χώρα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα λήξει στις 18 Μαρτίου εάν δεν ανανεωθεί εκ νέου.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με ορισμένες πλευρές της συμφωνίας.

«Εργαζόμαστε σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και την περαιτέρω παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες που πραγματοποιείται στην Ντόχα του Κατάρ.

Η Ρωσία έχει πει ότι θα συμφωνήσει στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση αυτή.

«Αν αυτή η συμφωνία είναι ίση, τότε εμείς εκπληρώνουμε πάντοτε το δικό μας μέρος και πρόκειται να το εκπληρώσουμε σε όλες τις συμφωνίες», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα είναι αντίθετη «σε προκλήσεις και μηχανορραφίες».

Οι αγροτικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν στοχοθετούνται ρητά από τις δυτικές κυρώσεις, όμως η Μόσχα λέει πως οι περιορισμοί στις πληρωμές, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τις ασφαλιστικές εταιρίες της είναι ένα “εμπόδιο” στην ικανότητά της να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι συζήτησε τις προσπάθειες παράτασης με τον γενικό γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σχεδόν 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά μέχρι τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Τουρκία που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon