Κόσμος

AUKUS: Ανησυχία από Ρωσία για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών στην Ασία

Πυρά κατά των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας εξαπέλυσε η Ρωσία, καθώς τις κατηγόρησε ότι ενορχηστρώνουν «χρόνια αντιπαράθεσης» στην Ασία, με την σύμπραξή τους για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που είναι γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο AUKUS.

«Ο αγγλοσαξονικός κόσμος χτίζει μαζικές δομές, όπως η AUKUS, προωθώντας την υποδομή του NATO στην Ασία και ποντάροντας σοβαρά σε πολλά χρόνια αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών χωρών που επισφραγίσθηκε χθες, Δευτέρα, και είναι γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο AUKUS, η Αυστραλία θα αντικαταστήσει τον στόλο των ντιζελοκίνητων υποβρυχίων της με πυρηνοκίνητα σκάφη, τα οποία είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και έχουν πολύ μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.

Η αντικατάσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχάς με την αγορά αμερικανικών σκαφών και στη συνέχεια με την παραγωγή στην Αυστραλία ενός νέου τύπου υποβρυχίου, από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Αυτό το πρόγραμμα της ανάπτυξης επιθετικών υποβρυχίων φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει τη δυτική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, σε μια στιγμή που η Κίνα υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή αυτή.

Από την πλευρά του το Πεκίνο καταδίκασε σήμερα “την εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό” της σύμπραξης που συνήφθη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για το πρόγραμμα υποβρυχίων που προορίζεται για την αντιμετώπιση του Πεκίνου στον Ειρηνικό.

«Αυτές οι τρεις χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Κατηγορώντας τις τρεις δυτικές χώρες ότι υποκινούν σε μια κούρσα εξοπλισμών με μια συμμαχία που υιοθετεί «έναν τρόπο σκέψης που είναι τυπικός του Ψυχρού Πολέμου», ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η0 πώληση υποβρυχίων «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την διάδοση των πυρηνικών και αντιβαίνει στους στόχους και τους σκοπούς της Συνθήκης μη διάδοσης» των πυρηνικών.

Το Κρεμλίνο επίσης εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών που θέτει η συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα.

«Σε κάθε περίπτωση, πολλά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το πρόβλημα της μη διάδοσης» των πυρηνικών, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Απαιτείται ιδιαίτερη διαφάνεια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Χθες από ναυτική βάση στο Σαν Ντιέγκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, περιστοιχιζόμενος από τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι και της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ,ανακοίνωσε μια “άνευ προηγουμένου” συνεργασία με μια “κρίσιμης σημασίας” αρχή. “Αυτά τα υποβρύχια θα είναι πυρηνοκίνητα, αλλά δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα”, για να γίνει σεβαστή η αρχή της μη διάδοσης, σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η IAEA επαγρυπνεί 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεσμεύτηκε σήμερα να επαγρυπνεί όσον αφορά τους κινδύνους διάδοσης των πυρηνικών από το πρόγραμμα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας.

“Μακροπρόθεσμα η Υπηρεσία πρέπει να επιβλέπει ώστε κανένας κίνδυνος διάδοσης να μην προέλθει από αυτό το σχέδιο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

“Οι νομικές υποχρεώσεις των μερών και τα ζητήματα της μη διάδοσης είναι πρωταρχικής σημασίας”, επέμεινε.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης που ανακοινώθηκε χθες, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία θα συνεργαστούν για την κατασκευή μιας νέας γενιάς πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, μετά την προβλεπόμενη αγορά από την Καμπέρα πολλών υποβρυχίων –μια πορεία που κρίνεται “επικίνδυνη” από το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία –και οι δύο διαθέτουν πυρηνικό όπλο– οφείλουν να ενημερώνουν την IAEA για “τις διεθνείς μεταφορές πυρηνικού υλικού” σε οποιοδήποτε κράτος δεν συνιστά πυρηνική δύναμη, όπως ισχύει για την Αυστραλία, στο πλαίσιο της Συνθήκης μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP).

Η Καμπέρα θα πρέπει από την πλευρά της να συνάψει με την υπηρεσία του ΟΗΕ “ειδική συμφωνία” για να μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά υλικά, ιδίως σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, υπενθύμισε ο Γκρόσι.

“Η διαδικασία αυτή εμπλέκει σοβαρά και περίπλοκα νομικά ζητήματα”, υπογράμμισε ο διευθυντής της IAEA, ο οποίος δεσμεύτηκε να τηρήσει την εντολή του για επαλήθευση και μη διάδοση των πυρηνικών “αμερόληπτα” και με κάθε “διαφάνεια”.

Συνομιλίες θα αρχίσουν με την Αυστραλία και ο Γκρόσι θα υποβάλει έκθεση πάνω στο ζήτημα αυτό στην προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου των Κυβερνητών της υπηρεσίας τον Ιούνιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ