Κόσμος

Ιράκ: Το μισοβυθισμένο γιοτ του Σαντάμ Χουσέιν «καταφύγιο» για ψαράδες

Σε ένα ποτάμι του νότιου Ιράκ βρίσκεται εδώ και χρόνια αναποδογυρισμένο το κουφάρι του πολυτελούς γιοτ του Σαντάμ Χουσέιν, το οποίο πλέον έχει γίνει καταφύγιο για τους ψαράδες της περιοχής, που ανεβαίνουν στο σκουριασμένο σκαρί για να πιουν το τσάι τους.

Αναποδογυρισμένο σε ένα ποτάμι του νότιου Ιράκ, το σκουριασμένο κουφάρι από ένα γιοτ που ανήκε στον Σαντάμ Χουσέιν αποτελεί ένα θλιβερό ενθύμιο της σιδηράς πυγμής της εξουσίας του που έληξε με την υπό τις ΗΠΑ εισβολή πριν από δύο δεκαετίες.

Το 121 μέτρων “al-Mansur”, σύμβολο του πλούτου και της δύναμης του Σαντάμ όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, αποτελεί σήμερα αξιοθέατο αλλά και προορισμό για ψαράδες οι οποίοι ανεβαίνουν στο κουφάρι του για να πιουν το τσάι τους.

«Όταν ανήκε στον πρώην πρόεδρο, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει», δήλωσε ο ψαράς Χουσέιν Σαμπάχι, που συνηθίζει να κλείνει την ημέρα του στο ποτάμι με ένα φλιτζάνι τσάι που το απολαμβάνει καθισμένος στο κουφάρι του γιοτ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό ανήκε στον Σαντάμ και τώρα είμαι εγώ αυτός που περπατά πάνω σε αυτό», δήλωσε.

Ο Σαντάμ έδωσε εντολή το γιοτ του, στο οποίο ποτέ δεν επιβιβάστηκε, να εγκαταλείψει το αγκυροβόλιό του στο Ουμ Κασρ για τη Βασόρα προκειμένου να μείνει ασφαλές, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής στις 20 Μαρτίου του 2003.

Όμως το σκάφος αποτέλεσε στόχο των υπό την αμερικανική ηγεσία δυνάμεων, και αργότερα ανετράπη στο κανάλι Σατ αλ-Αράμπ και άρχισε να διαλύεται. Στην αναταραχή που ακολούθησε την πτώση του Σαντάμ, το γιοτ λεηλατήθηκε και τα πάντα πάνω σε αυτό – από τους πολυελαίους και τα έπιπλα έως και κομμάτια του μεταλλικού του σκελετού – αφαιρέθηκαν.

A fisherman casts his net into the waters of Shatt al-Arab near the 'Al-Mansur' yacht, once belonging to former Iraqi President Saddam Hussein, which has been lying on the water bed for years in the Shatt al-Arab waterway, in Basra, Iraq March 9, 2023. REUTERS

Το “al-Mansur”, ένα από τα τρία γιοτ που είχε στην κατοχή του ο Σαντάμ, μπορούσε να φιλοξενήσει έως 200 επισκέπτες και διέθετε ελικοδρόμιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν το 2003 ότι ο Σαντάμ και η οικογένειά του ίσως είχαν συγκεντρώσει ως και 40 δισεκ. δολάρια σε παρανόμως αποκτηθέντα κεφάλαια.

Ένα άλλο από τα γιοτ του Σαντάμ μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στη Βασόρα.

Αν και κάποιοι Ιρακινοί λένε ότι το κουφάρι θα πρέπει να συντηρηθεί, καμία από τις κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί διαδοχικά στην εξουσία δεν έχει δώσει κεφάλαια για την αποκατάστασή του.

«Αυτό το γιοτ είναι σαν πολύτιμο πετράδι, σαν ένα σπάνιο αριστούργημα που κρατάς στο σπίτι σου», δήλωσε ο Ζάχι Μόουσα, πλοίαρχος που εργάζεται στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών. «Μας προκαλεί θλίψη που έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πάγωσαν» Δανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιαπωνία – Εικόνες χάους στους δρόμους που «βούλιαξαν» στο χιόνι
Στην Κοπεγχάγη αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι, στην Αγία Πετρούπολη τα κανάλια πάγωσαν, το Τόκιο ντύθηκε στα λευκά, ενώ η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει το πιο ακραίο ψύχος από το 2018
Άνδρας καθαρίζει το χιόνι στο Άαλμποργκ της Δανίας
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος