Κόσμος

Εσθονία: Η Κάγια Κάλας πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πέντε εβδομάδες μετά τις εκλογές

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, η Κάγια Κάλας, έλαβε εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση και από το κοινοβούλιο στην Ταλίν χθες Τετάρτη, πέντε εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η επικεφαλής του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού κόμματος και τα μέλη της κυβέρνησής της μένει απλά να λάβουν πράσινο φως από τον πρόεδρο Άλαρ Καρίς και να ορκιστούν. Ο πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής της είχε ήδη αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της μοιράζεται σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί αδιάκοπα να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Χθες, κατά την ομιλία της στο εσθονικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας τη βασική προτεραιότητα της αυριανής κυβέρνησής της, καθώς «ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα».

Η 45χρονη δικηγόρος, η κόρη του εσθονού πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας, η πρώτη γυναίκα που έγινε ποτέ πρωθυπουργός στη χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων, εξασφάλισε 59 ψήφους από τις 101 του κοινοβουλίου. 38 μέλη της εσθονικής εθνικής αντιπροσωπείας την καταψήφισαν.

Η νέα κυβέρνησή της θα αποτελείται από μέλη της παράταξής της, των εσθονών Σοσιαλδημοκρατών και της φιλελεύθερης παράταξης Εσθονία 200. Τα κόμματα υπέγραψαν ήδη προγραμματική συμφωνία τη Δευτέρα του Πάσχα των καθολικών. Η συμμαχία διαθέτει πλειοψηφία 60 εδρών στο κοινοβούλιο.

Ως τώρα η κυρία Κάλας ήταν επικεφαλής συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και το δεξιό κόμμα Ισάμα («Πατρίδα»).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Η Χαμάς ένιωσε το σπαθί στο λαιμό της και συμφώνησε στην εκεχειρία – Αν σταματούσα νωρίτερα θα πεθαίναμε μέσα σε πυρηνική σκόνη
Η εκεχειρία δεν δίνει την άδεια στη Χαμάς να μας απειλεί, υπάρχει και θα είναι πολύ το βαρύ τίμημα αν μας επιτεθεί» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Βλέπουν τους «Ροζ Πάνθηρες» πίσω από την κλοπή του αιώνα στο Μουσείο του Λούβρου – Φόβοι για επιστροφή της διαβόητης συμμορίας
Οι Ροζ Πάνθηρες αριθμούν περίπου 800 μέλη παγκοσμίως και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες θεαματικές ληστείες σε μουσεία και οίκους κοσμημάτων
Αστυνομία εξω από το Μουσείο του Λούβρου
Τι είναι το «Pink Ball», το Met Gala του Λονδίνου, που διοργανώθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Κάμπελ, Τζάνετ Τζάκσον και Σαντίκ Καν στο δείπνο του Βρετανικού Μουσείου με «ντεκόρ» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με 2.000 λίρες η πρόσκληση ανά άτομο
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 18: Naomi Campbell attends the inaugural British Museum Ball at The British Museum on October 18, 2025 in London, England.