Πολιτική

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες

Αγωνία επικρατεί στα στρατόπεδα των κομμάτων για τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 και έχουν ξεκινήσει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες η Νέα Δημοκρατία έχει 41% , ο ΣΥΡΙΖΑ 20% , το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 7,2%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΝΙΚΗ 2,9% , Πλεύση 2,8% , ΜέΡΑ 2,35%. Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 42, το ΚΚΕ 25 και η Ελληνική Λύση 16.

Αν μείνουν αυτά τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει λιγότερες έδρες από ότι έχει τώρα στη Βουλή (έχει 86) ενώ αν αυτά τα ποσοστά μένουν ίδια στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογική η Νέα Δημοκρατία θα πάρει 171 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 61.

Τι έδειξαν τα exit polls

Τα exit polls  στο 100% δείχνουν νίκη με συντριπτική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας καθώς και πιθανή είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και της ΝΙΚΗΣ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά που καταγράφονται είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ από 37,5% έως 41,5%

ΣΥΡΙΖΑ από 23,5% έως 27,5%

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από 11,5% έως 12,5%

ΚΚΕ από 6,5% έως 7,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ από 4,3% έως 5,3%

ΜέΡΑ25 από έως 2,5% έως 3,5%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από 2,5% έως 3,5%

ΝΙΚΗ από 2,5% έως 3,5%

Το exit poll διενεργήθηκε για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse). Στο κοινό exit poll συμμετέχει και το Action24.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης: «Οι μέρες ασυδοσίας της ΝΔ τελείωσαν, η πολιτική πρέπει να ξανασυστηθεί με την ηθική»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 51ης επετείου από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ιστορία της παράταξης ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για το δημογραφικό
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Τα σενάρια για κοινή κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς – Οι επιλεκτικές κινήσεις Τσίπρα στο πιθανό νέο κόμμα
Στελέχη και των δύο κομμάτων θεωρούν ότι θα μπορέσουν να αναστείλουν την κίνηση Τσίπρα αφού θα εμφανιστούν ως κοινός φορέας που θέλει να εκφράσει τον χώρο της αριστεράς
Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης 1
«Ορόσημο» για τη δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ η ΔΕΘ – Ο κρίσιμος ρόλος του αριθμού 3
Η προσδοκία στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» είναι τα ποσοστά, μετά τη Δ.Ε.Θ. να αυξηθούν κατά 2 με 3 μονάδες, κι έτσι στην εκτίμηση ψήφου το ποσοστό της «γαλάζιας» παράταξης να γράψει μπροστά τον αριθμό «3»
Κυριάκος Μητσοτάκης 23
Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι μέρες της ασυδοσίας της ΝΔ σε λίγο τελειώνουν» - Η ομιλία του από το Ζάππειο για τα 51 χρόνια ΠΑΣΟΚ
51 χρόνια μετά τη δημιουργία του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, έγινε το βράδυ της Τετάρτης η επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης
16