Κόσμος

Το Twitter εγκατέλειψε τον κώδικα της ΕΕ για τα fake news

Το Twitter αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κώδικα της ΕΕ κατά των fake news, με την Κομισιόν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της.

Ο επίτροπος της Κομισιόν για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, σε ανάρτησή του για το twitter ξεκαθάρισε πως οι υποχρεώσεις του παραμένουν.

«Μπορείτε να τρέξετε, αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Πέρα από τις εκούσιες δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα είναι νομική υποχρέωση βάσει του DSA (του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) από τις 25 Αυγούστου» είπε ο Μπρετόν.

«Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τον νόμο», προειδοποίησε.

Ο ευρωπαϊκός κώδικας πρακτικής κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, που καταρτίστηκε το 2018, συγκεντρώνει περίπου 30 υπογράφοντες -κολοσσούς του διαδικτύου, όπως οι Meta (Facebook, Instagram), Google, Twitter, Microsoft και TikTok, αλλά και μικρότερες πλατφόρμες, όπως και επαγγελματίες του διαφημιστικού κλάδου και αυτού της επαλήθευσης των γεγονότων και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι υπογράφοντες μετείχαν στην σύνταξη του κειμένου, το οποίο περιέχει περίπου σαράντα δεσμεύσεις που έχουν στόχο την καλύτερη συνεργασία με τον κλάδο επαλήθευσης των πληροφοριών και την στέρηση της διαφήμισης από sites που μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Η αποχώρηση του Twitter δεν προκαλεί έκπληξη στις υπηρεσίες του Τιερί Μπρετόν. Από τότε που εξαγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν από έξι μήνες, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έχει χαλαρώσει τον περιορισμό προβληματικού περιεχομένου και φαίνεται να έχει ενισχύσει φωνές, διαβόητες για την διάδοση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

“Αν ο Έλον Μασκ δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον κώδικα, ίσως είναι καλύτερα να τον εγκαταλείψει”, σχολίασε χθες, Παρασκευή, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει μεγάλη εμπορική συμφωνία με τη Νότια Κορέα – Θα έχει εκτενή συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ σε σύνοδο κορυφής
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, με έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις επενδύσεις, λίγο πριν από τη σημαντική συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: Ρωσικός βομβαρδισμός σε παιδιατρικό νοσοκομείο στη Χερσώνα – Το Κίεβο καταγγέλλει «νέο έγκλημα πολέμου»
Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε παιδιατρικό νοσοκομείο στη Χερσώνα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές που κατηγορούν τη Μόσχα ότι στοχεύει εσκεμμένα αμάχους
Κατεστραμμένα κτίρια στην Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ: «Πιστεύω ότι δεν επιτρέπεται να είμαι υποψήφιος για τρίτη θητεία, κρίμα» – Το σενάριο με τον Βανς ως «μαριονέτα»
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Στιβ Μπάνον, υπογράμμισε ότι «ο Τραμπ θα είναι πρόεδρος το 2028, ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει σε αυτή την ιδέα», εξηγώντας ότι υπάρχει σχέδιο για να γίνει αυτό
Οι Ντόναλντ Τραμπ και Τζ. Ντ. Βανς