Κόσμος

Porca miseria! Οι πιο πλούσιοι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να μειώνεται το 2022

Η αξία της περιουσίας των πιο πλούσιων ανθρώπων γνώρισε το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Capgemini.

Ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό που είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, αλλά και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς πέρυσι.

Παγκοσμίως ο αριθμός των πλουσίων – άνθρωποι που διαθέτουν ρευστότητα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, βάσει των κριτηρίων της Capgemini — μειώθηκε κατά 3,3% το 2022, στα 21,7 εκατομμύρια.

Παράλληλα μειώθηκε και η αξία της συνολικής περιουσίας τους, η οποία το 2022 εκτιμήθηκε στα 83 τρισεκ. δολάρια, μείωση κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια εξαιτίας των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», υπογράμμισε η Capgemini στην ετήσια έκθεσή της που αφορά 71 χώρες.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη, όπως και η αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έκαναν το 2022 πολύ δύσκολο από οικονομική άποψη. Εξάλλου μείωση σημείωσαν πέρυσι και οι δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

«Υπάρχει έντονη σχέση» μεταξύ της εξέλιξης των χρηματιστηριακών δεικτών και των περιουσιών, εκτίμησε ο Ελίας Γάνεμ διευθυντής οικονομικών ερευνών του Capgemini.

Στη Βόρεια Αμερική παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της αξίας των περιουσιών των πλουσίων (-7,4%) ενώ ακολούθησε η Ευρώπη (-3,2%) και η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (-2,7%).

Αντιθέτως οι πλούσιοι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χαμάς: Ο Νετανιάχου συνεχίζει να λέει μία «σειρά από ψέματα προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια»
Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει τη Γάζα, αλλά να «την απελευθερώσει από τη Χαμάς», κατηγορώντας τους επικριτές του για «παγκόσμια εκστρατεία ψεμάτων»
Μαχητές της Χαμάς
«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» - Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών
Με κοινή τους δήλωση οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 5 χωρών καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή αδιανόητου μεγέθους»
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 10
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτούν μια «δεύτερη Γιάλτα»
Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο παρουσιάζουν το δικό τους σχέδιο ειρήνης και ξεκαθαρίζουν ότι το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Ο Ζελένσκι απορρίπτει κάθε εδαφική παραχώρηση
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν 6