Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Βελτιωμένο 3μηνο, ανεκτέλεστο 2,7 δισ. ευρώ και νέα έργα σε ενέργεια απορρίμματα και ακίνητα

Ελλάκτωρ: Βελτιωμένο 3μηνο, ανεκτέλεστο 2,7 δισ. ευρώ και νέα έργα σε ενέργεια απορρίμματα και ακίνητα

Αυξημένος κατά 2% στα 205 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ελλάκτωρ το πρώτο τρίμηνο 2023, ενώ, η σε συνολικό επίπεδο μείωση κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οφείλεται στη μη ενσωμάτωση πλέον του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η πώληση του οποίου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το πρώτο τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκαν στα 39 εκατ. ευρώ.

Μετά την 31η Μαρτίου σημειώθηκαν πολλές εξελίξεις σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος:

Ελλάκτωρ: Ενέργεια κι απορρίμματα

Έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 3MW στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιηθεί με την αρχή του zero feed-in. Η επένδυση πραγματοποιείται από την θυγατρική εταιρεία ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ, η οποία είναι κατά 100% ιδιοκτησία της.

Επίσης, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΗΛΕΚΤΩΡ, μέσω ομάδας οικονομικών φορέων στην οποία συμμετέχει κατά 80%, είναι ο μοναδικός διαγωνιζόμενος για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Χερσόνησος (Περιφέρεια Κρήτης). Το έργο έχει προϋπολογισμό κατασκευής €21,5 εκατ., και προϋπολογισμό λειτουργίας (3 έτη) €12,4 εκατ., συν δικαίωμα προαίρεσης (3 έτη) €12,4 εκατ.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ υπέγραψε σύμβαση για έργο ύψους €3 εκατ., για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και μονάδας κομποστοποίησης στη Μήλο.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για έργα συνολικού προϋπολογισμού €89,25 εκατ. συν ΦΠΑ, εκτός από τα προαιρετικά δικαιώματα (μερίδιο της εταιρείας €48,25 εκατ.), ενώ κατακυρώθηκε έργο ύψους €41,6 εκατ., εκτός από τα προαιρετικά δικαιώματα που θα αναληφθούν μέσω κοινοπρακτικού σχήματος με συμμετοχή της εταιρείας 50%. Επιπλέον, η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ υπέβαλε προσφορές για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την Αχαΐα.

Ελλάκτωρ: Ανάπτυξη Ακινήτων

Ο κλάδος της Ανάπτυξης Ακινήτων εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο 2023 έσοδα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 2,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 19,3%.

Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) του 1ου τριμήνου του 2023 διαμορφώθηκαν σε €1,8 εκατ., έναντι €1,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (EBIT) ανήλθαν σε €1,4 εκατ., τα ίδια περίπου με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (€1,2 εκατ.).

Reds: Τα έργα στα Ακίνητα

Η εταιρεία Γυαλού Εμπορική και Τουριστική ΑΕ, θυγατρική της REDS, ανακοίνωσε την υπογραφή κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους €71,4 εκατ., με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το δάνειο αυτό προορίζεται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με πιο ευνοϊκούς όρους και για την εκ νέου χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου.

Επίσης, η εταιρεία έχει μισθώσει το 99% του εμπορικού κέντρου “Smart Park” στην περιοχή Γυαλού, Σπάτα Αττικής, με συνολική επιφάνεια περίπου 53.000 τ.μ. Τον Φεβρουάριο του 2023, η REDS αγόρασε επίσης όμορα οικόπεδα στην ίδια περιοχή, με σκοπό την ανάπτυξη συμπληρωματικών δράσεων για την αύξηση της επισκεψιμότητας του πάρκου.

Τέλος, η REDS ολοκλήρωσε συναλλαγές πώλησης ακινήτων στη Ρουμανία και αναμένεται να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 350 εκατ. ευρώ, σε διάφορες περιοχές.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις