Πολιτική

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Βουλή με «άρωμα» 2015 και 8 κόμματα – Η ιστορία της

Με 8 κόμματα θα είναι η νέα Βουλή, όπως προέκυψε από τις εκλογές, κάτι που έχει συμβεί ακόμα μια φορά στα χρονικά.

Η τελευταία φορά που η Βουλή είχε 8 κόμματα ήταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Στις αμέσως προηγούμενες, το 2015, όταν είχε κερδίσει πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε επτακομματική Βουλή. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι.

Το 2012, όταν είχαν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις όπως και τώρα (και τότε Μάιο και Ιούνιο), τις οποίες είχε κερδίσει αμφότερες η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή είχαν εκλεγεί άλλα 6 κόμματα: ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάστηκαν να περάσουν 22 χρόνια και 6 εκλογικές αναμετρήσεις για να μπουν τόσα κόμματα στη Βουλή, καθώς η τελευταία φορά που εξελέγησαν 7 κόμματα ήταν το 1990, στις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου.

Το 1990 είχε εκλεγεί πρώτη η ΝΔ και ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, η κοινή κάθοδος βουλευτών ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμού, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το κόμμα Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο και η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.

Η πρώτη φορά που η Βουλή είχε τόσα κόμματα ήταν το 1977, όταν είχαν εκλεγεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τo αίτημα Μητσοτάκη στη Μελόνι για σύγχρονα τρένα από τη Hellenic Train και το «καμπανάκι» για την αμυντική συνεργασία της με τον Ερντογάν
Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα της συνάντηση με την Ιταλίδα ομόλογό του - Αδειάζει η κλεψύδρα για τη σύσταση Προανακριτικής
Κυριάκος Μητσοτάκης με Τζόρτζια Μελόνι
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι