Κόσμος

Διοικητής CIA: Η δυσαρέσκεια στη Ρωσία λόγω του πολέμου δίνει μια ευκαιρία για στρατολόγηση κατασκόπων

Ο διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια στη Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για τη στρατολόγηση κατασκόπων – και ότι η υπηρεσία του δεν την αφήνει να πάει χαμένη.

“Η δυσαρέσκεια με τον πόλεμο θα συνεχίσει να ροκανίζει τη ρωσική ηγεσία υπό το σταθερό καθεστώς της κρατικής προπαγάνδας και την καταστολή που ασκείται”, δήλωσε ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, σε διάλεξη στο βρετανικό Ίδρυμα Ditchley στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας.

Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για εμάς στη CIA – στον πυρήνα μας. Δεν την αφήνουμε να πάει χαμένη“.

Σε σχέση με την Κίνα, ο Μπερνς δήλωσε ότι η αποσύνδεση από την Κίνα θα ήταν ανόητη δεδομένης της βαθιάς οικονομικής αλληλεξάρτησης, ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

“Η Κίνα είναι η μόνη χώρα, η οποία έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, τη διπλωματική, τη στρατιωτική και την τεχνολογική δύναμη να το κάνει”, τόνισε ο Μπερνς.

“Στον σημερινό κόσμο, καμία χώρα δεν θέλει να βρεθεί στο έλεος του ‘καρτέλ του ενός’ για τα κρίσιμα ορυκτά και τις τεχνολογίες”, υπογράμμισε. “Η απάντηση σε αυτό δεν είναι να αποσυνδεθούμε από μια οικονομία όπως αυτή της Κίνας, κάτι που θα ήταν ανόητο, αλλά να μειώσουμε λογικά τον κίνδυνο και να διαφοροποιηθούμε εξασφαλίζοντας ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, προστατεύοντας το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και επενδύοντας στη βιομηχανική ικανότητα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαθητές δημοτικού στη Γερμανία απέχουν από τα social media - Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα
«Τα παιδιά μιλάνε και παίζουν ξανά μεταξύ τους - Υπάρχει και πάλι πραγματική αλληλεπίδραση στην αυλή του σχολείου, κάτι που δεν συνέβαινε πριν - Απλώς κάθονταν σκυμμένα πάνω από τα τηλέφωνά τους στις γωνίες», δήλωσε ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου
Teenagers pose for a picture while looking at their phones, in Bonn, Germany, February 20, 2026. REUTERS/Jana Rodenbusch
Ο Ζελένσκι μιλάει πρώτη φορά μέσα από το προεδρικό καταφύγιο και χλευάζει τον Πούτιν 4 χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία
«Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από τότε που ο Πούτιν υποσχέθηκε να καταλάβει το Κίεβο σε τρεις ημέρες», είπε ο Ζελένσκι μέσα από το καταφύγιό του - Δείτε το βίντεο
Ο Ζελένκσι στο καταφύγιο του προεδρικού Μεγάρου
6
«Παρακαλώ, στηρίξτε την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο και χαρακτήρισε τον Πούτιν «ενσάρκωση του πολέμου»
Αναφερόμενος στις κυρώσεις, στο 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία
FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attends a press conference with Lithuanian President Gitanas Nauseda and Polish President Karol Nawrocki at the Presidential Palace in Vilnius, Lithuania, January 25, 2026. REUTERS/Kuba Stezycki/File Photo/File Photo