Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: «Πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη περισσότερων από 500 νέων πυροσβεστών»

Ο Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με 500 νέους πυροσβέστες προκειμένου να ενισχυθεί το σώμα για τις μεγάλες μάχες με τις φωτιές και τόνισε μάλιστα ότι ο στόχος αυτός θα δρομολογηθεί πολύ γρήγορα.

Στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας το επόμενο διάστημα αναφέρεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και εκεί έκανε την αναφορά στην ενίσχυση του Π.Σ. με νέους πυροσβέστες για τις μάχες με τις φωτιές.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Οι τρεις επόμενες κινήσεις

Στη συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τις τρεις προτεραιότητες και κινήσεις του επόμενου διαστήματος.

«Οι κινήσεις που θα γίνουν είναι ενισχυτικές. Τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης.

Τρίτον η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Mega πυρκαγιά, αυτή της Ρόδου»

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «η κλιματική κρίση έχει μεταβάλλει δραματικά και τα μοντέλα εξέλιξης μιας φωτιάς υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ρόδο χαρακτηρίζοντάς την «mega πυρκαγιά».

 «Όλο το βράδυ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς να διανοίξουν και να καθαρίσουν την 200 μέτρων πλάτους κοίτη ξεροπόταμου για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και το επόμενο πρωί όταν η φωτιά έφτασε εκεί τα 200 μέτρα κενού δεν στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν! Οι φλόγες εκτινάχθηκαν από το ένα σημείο στο άλλο διανύοντας πάνω από 500 μέτρα απόσταση στον αέρα», υπογράμμισε.

«Άρα βλέπουμε να ανατρέπονται σχεδιασμοί και παράμετροι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς και σαν πρόληψη και επιχειρησιακά», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά τα εναέρια μέσα»

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και προσέθεσε ότι τα Canadair σταμάτησαν να παράγονται το 2015 και βρίσκονται σε αναμονή να επανεκκινήσει η γραμμή παραγωγής των νέων DHC- 515.

«Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια. Δυστυχώς πέραν της ενοικίασης παλιότερων αεροσκαφών δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και στα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία μπορούν να επιχειρούν πιο στοχευμένα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές στιες φωτιές, υπάρχει έλλειψη διεθνώς αλλά και εκεί εξετάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση του στόλου μας», σημείωσε.

«Υψηλός και επαρκής ο αριθμός ένστολων»

Σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα είπε ότι διαθέτει 16.580 ένστολους εκ των οποίων οι 14.040 υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ οι εθελοντές φέτος είναι 4.185 άτομα. «Ο αριθμός είναι επαρκής, πολύ υψηλός σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε, ωστόσο όπως είπε το «μόνο σημείο προβληματισμού, το οποίο εξετάζουν, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών που είναι στα 48 -49 χρόνια».

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που είναι σε εξέλιξη και μέσω του οποίου θα γίνει «η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς την αυστηροποίηση των ποινών όσων προκαλούν πυρκαγιές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια».

Σχετικά με τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι στο επιχειρησιακό κομμάτι «θα μπορούσε να γίνει μια επανεκτίμηση του υφισταμένου πλαισίου σε κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωσης» και προσέθεσε ότι «στόχος είναι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι ή οι σύνδεσμοι Δήμων να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη Πολιτική Προστασία. Και βέβαια να πράττουν τα δέοντα όσον αφορά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για τους καθαρισμούς οικοπέδων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης