Πολιτική

Βρετανικό ΥΠΕΞ σε Μαξίμου: «Η συνέντευξη Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν εξοργιστική»

Μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Βρετανίας, λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα βρετανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τις εξελίξεις, προχωρώντας, μάλιστα, και σε αποκαλύψεις με… φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.  

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα “Sun”, αποκαλύπτει ότι χθες, Δευτέρα (27.11.2023), το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε e-mail στην Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο τόνιζε ότι ο χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ήταν ιδιαιτέρως εξοργιστικά.

Επισήμως, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας. Αυτή την πρόταση, απέρριψε η ελληνική πλευρά, που θεώρησε ως δεδομένο πως ο Σούνακ δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιπλέον, η Αθήνα διέψευσε ότι ήταν εκτός ατζέντας το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, σήμερα (28.11.2023), ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογο του, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης για τα επεισόδια στη Νομική Σχολή: Η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους – Τα Πανεπιστήμια δεν εφαρμόζουν τον νόμο του 2021
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Επεισόδια στη Νομική Σχολή
Γιατί «έσπασε τη σιωπή του» τώρα, ο Κώστας Καραμανλής – Πλημμέλημα «βλέπει» η κυβέρνηση
Μετά από μακρά σιωπή, κι ενώ από χτες τα κόμματα ξεκίνησαν ήδη να μελετούν την ογκωδέστατη δικογραφία των 59.000 εγγράφων, και τα βίντεο, ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε δημόσια δήλωση
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής 1