Κόσμος

Μεξικό: Πέθανε η μητέρα του El Chapo σε ηλικία 95 ετών

Πέθανε την περασμένη Κυριακή (10.12.2023) σε ηλικία 95 ετών η Μαρία Κονσουέλο Λοέρα, η μητέρα του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 95 ετών, εξαιτίας επιπλοκών χειρουργικής επέμβασης στη χοληδόχο κύστη, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς της και ΜΜΕ στο Μεξικό.

Η Μαρία Κονσουέλο Λοέρα πέθανε σε νοσοκομείο στην Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της πολιτείας Σιναλόα στο βορειοδυτικό Μεξικό, περιοχή που αποτελεί οχυρό του καρτέλ των ναρκωτικών που ίδρυσε ο γιος της, ο «Ελ Τσάπο», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο «Ελ Τσάπο», που για χρόνια θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στους ισχυρότερους βαρόνους των ναρκωτικών στο κόσμο, συνελήφθη από τις μεξικανικές Αρχές το 2016 κι εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 2019, εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πολιτεία Κολοράντο.

Μετά την καταδίκη του «Ελ Τσάπο», γιοι του, γνωστοί με το προσωνύμιο «Τσαπίτος» («οι μικροί Τσάπο») κληρονόμησαν τον έλεγχο του καρτέλ Σιναλόα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος κάποιων γιων από τις Αρχές των ΗΠΑ.

Η Μαρία Κονσουέλο Λοέρα είχε κάνει αξιοσημείωτη δημόσια εμφάνιση τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε συναντηθεί με τον μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που επισκεπτόταν την πολιτεία Σιναλόα. Ο πρόεδρος πήγε να της σφίξει το χέρι ενώ εκείνη βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο.

Η μητέρα είχε ζητήσει από τον αρχηγό του κράτους να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει θεώρηση διαβατηρίου για να πάει να δει τον γιο της στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου εκτίει την ποινή του στις ΗΠΑ.

Δεν μπόρεσε να πάει ποτέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι – «Δύσκολες οι συζητήσεις για εκεχειρία λόγω αδιαλλαξίας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση συμφωνίας» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων
Διαδηλωτές κρατούν φωτοβολίδα καπνού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
Ο γιος του Χάφταρ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Μια κίνηση με νόημα μετά τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία
Μετέφερε το μήνυμα ότι όσα έγιναν χθες δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας - Ο Αλ Σαντίκ Χάφταρ αποτελεί στενό πολιτικό σύμβουλο του πατέρα του
Ο Χαλίφα Χάφταρ 3