Πολιτική

Μητσοτάκης από Σύνοδο: Να αυξηθούν οι πόροι για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση – Ενιαία θέση για τη Μέση Ανατολή

«Το μέλλον της Ουκρανίας ανήκει στην ΕΕ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη (14.12.2023) στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της αύξησης των πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής κρίσης.

«Η Σύνοδος Κορυφής καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ελλάδα στηρίζει αυτές τις προτάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελπίζω και εύχομαι να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις και να παρθεί ομόφωνα η απόφαση και να καλωσορίσουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να σταλεί ομόφωνα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, πριν 3 χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε πόρους για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά από την άλλη να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι πολύ σημαντικό, η ΕΕ να διατυπώσει μια ενιαία θέση για ένα ζήτημα, το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην COP28 στο Ντουμπάι. Η διατύπωση που επιτεύχθηκε για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, αυξάνοντας σημαντικά τη χρήση των ΑΠΕ, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και χαιρόμαστε που, έστω και την τελευταία στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα έκανε μια συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη μας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για πρώτη φορά δημόσια μετά τον θάνατο της κόρης του: «Ευχαρίστησα τον Θεό για τα 34 χρόνια που είχαμε τη Λένα μας»
«Η απώλεια της Λένας είναι μια κατάσταση βιωματική που με φέρνει ακόμη πιο κοντά σε αυτούς τους γονείς» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
Αντώνης Σαμαράς και Λένα Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος - Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Όταν λάβω τις αποφάσεις μου, όποιες κι αν είναι αυτές, θα τις εξηγήσω καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς
348
Διαγράφονται από τα πανεπιστήμια 285.000 αιώνιους φοιτητές - «Δεύτερη ευκαιρία» σε 30.000 που επέστρεψαν στα έδρανα
Στα μητρώα των ΑΕΙ υπάρχει εγγεγραμμένος φοιτητής από το 1935 - Τι είπε η Σοφία Ζαχαράκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις προσλήψεις στα σχολεία και την ασφάλεια των μαθητών
Πανεπιστήμιο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόμβος ενέργειας η Ελλάδα – Οι νέοι Κρητικοί να πειστούν ότι οι «βεντέτες» είναι απόβλητα περασμένων καιρών
«Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν για αυτό το ιστορικό διήμερο που χώρεσε μέσα σε 48 ώρες προσπάθειες ετών για να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε κόμβο ενέργειας» αναφερόμενος στα ενεργειακά deals
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 91
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έλαβε τιμητικό μετάλλιο από τον Δήμο Ύδρας – Παρών και ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook η επίσημη σελίδα του Δήμου Ύδρας, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, φωτογραφήθηκε με τον δήμαρχο, Γιώργο Κουκουδάκη, δίπλα τους και ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Ύδρα 53