Ελλάδα

Κορονοϊός και εποχικές ιώσεις: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους πνευμονολόγους για ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα

Όσοι άνθρωποι έχουν σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα θα πρέπει να λάβουν αυστηρά προστατευτικά μέτρα τις ημέρες των εορτών, λόγω της έξαρσης των εποχικών ιώσεων και της μετάδοσης του κορονοϊού. Οι πνευμονολόγοι της Ελλάδας καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι αριθμοί των νοσηλειών και των νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σημειώνουν καθημερινά νέα ρεκόρ, γι’ αυτό και οι πνευμονολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα ή ιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΕ) καλεί τους πολίτες -και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, λόγω της υψηλής επίπτωσης της εποχικής γρίπης, της λοίμωξης COVID-19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και των λοιπών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που διαθέτει το iatropedia.gr, πανελλαδικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.450 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από αυτούς, οι 54 είναι διασωληνωμένοι.

Καθημερινά περίπου 250 άνθρωποι εισάγονται με COVID-19 σε νοσοκομεία, ενώ το σύστημα Υγείας προς το παρόν δεν δέχεται μεγάλη επιβάρυνση, καθώς δίνονται την ίδια στιγμή και 220 εξιτήρια.

Πότε οι ασθενείς να ζητούν τη ιατρική βοήθεια

Οι Πνευμονολόγοι τονίζουν πως με την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατών με ενεργή λοίμωξη, (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικός πόνος), οι ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και άλλα σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα, θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με επαγγελματία υγείας.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται και διαγνωστικός έλεγχος, ώστε σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19 να χορηγούνται εγκαίρως αντιιικά φάρμακα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΕΠΕ, απαιτείται και «η υιοθέτηση των μέτρων ατομικής αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων θα επιφέρει αξιόλογη μείωση της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα».

Τέλος, οι πνευμονολόγοι μεταφέρουν την ισχυρή σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για τη χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, αλλά και να γίνονται διαγνωστικά τεστ από όλους τους συμμετέχοντες στα εορταστικά τραπέζια.

Ισχυρή σύσταση απευθύνουν, επίσης, οι πνευμονολόγοι στους ασθενείς εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς αποφυγή πιθανού παροξυσμού ή επιδείνωσης της νόσου.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της έξαρσης των λοιμώξεων

Την Παρασκευή, (29.12.23) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων και του COVID-19.

Οι επιστήμονες, προτρέπουν τις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά και το αντιγριπικό, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Παράλληλα, συστήνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλες τις δομές Υγείας, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς. Επίσης, να χρησιμοποιούν μάσκα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Επιπλέον, συστήνονται τα παρακάτω μέτρα για τον ευρύ πληθυσμό:

  • υγιεινή των χεριών,
  • αντισηπτικά,
  • συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,
  • απομόνωση επί συμπτωμάτων,
  • συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό,
  • περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από τη χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται - Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
ΦΩΤΟ tempo24.news 8
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη
Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
Σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη που ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση μέσα από την εκπομπή της, «πέρα από τα χάπια, της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο και έβαλε φωτιά»
Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
6