Κόσμος

Τουρκία: Fake news τα πλάνα παρενόχλησης Καλύμνιων ψαράδων από την ακτοφυλακή στα Ίμια

Τα πλάνα παρενόχλησης Καλύμνιων ψαράδων κοντά στα Ίμια από την ακτοφυλακή της Τουρκίας είναι προϊόν παραπληροφόρησης, ανέφερε στην ανάρτησή του στα ελληνικά το «Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης» της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Χθες Τετάρτη (10.1.2024) μεταδόθηκε μια είδηση με τίτλο «Η Τουρκική Ακτοφυλακή απείλησε Έλληνες ψαράδες στα Ίμια», την οποία διέψευσε το «Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης» της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, λέγοντας ότι είναι fake news.

Η σχετική ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας στην πλατφόρμα Χ έχει ως εξής: «Η είδηση με τίτλο “Η Τουρκική Ακτοφυλακή απείλησε Έλληνες ψαράδες στα Ίμια” που δημοσιεύτηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης.

Τα πλάνα έντασης μεταξύ Τουρκικής Ακτοφυλακής και Ελλήνων ψαράδων κοντά στα Ίμια (σ.σ. Κάρντακ στο κείμενο) διαπιστώθηκε ότι είναι παλαιότερα και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακά μέσα το 2020.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, δεν υπάρχει ένταση στην περιοχή. Ο Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου ανέφερε επίσης ότι τα πλάνα είναι προηγούμενων ετών και ότι η φετινή περίοδος αλιείας τσιπούρας εξελίχθηκε ήρεμα».

Αργότερα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με ξεχωριστή ανάρτησή του αναφέρει ότι «η παραπληροφόρηση είναι κακή», προσθέτοντας: «Θα ήθελα να αναφέρω ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς εξαλείψαμε ένα παραπλανητικό δελτίο ειδήσεων που σερβιρίστηκε με στόχο να βλάψει τη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και της γειτονικής Ελλάδας».

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι «αυτή η είδηση που αποσκοπούσε στη χειραγώγηση της ελληνικής κοινής γνώμης άρχισε να διαδίδεται ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Παρακολουθώντας τη διαδικασία, το Κέντρο μας για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας διαπίστωσε, ως αποτέλεσμα της έρευνάς του, ότι οι εικόνες ήταν τριών ετών. Οι ειδικοί μας, οι οποίοι επικοινώνησαν επίσης με τις αρχές της τουρκικής ακτοφυλακής, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε καμία ένταση» σημειώνει ο Φαχρετίν Αλτούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα