Κόσμος

Φινλανδία: Ο κεντροδεξιός Αλεξάντερ Στουμπ προηγείται σε δημοσκόπηση ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Προβάδισμα έχει όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας,  Helsingin Sanomat, ο κεντροδεξιός Αλεξάντερ Στουμπ του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού έναντι του μέλους του φιλελεύθερου Πράσινου Κόμματος Πέκα Χααβίστο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 11 Φεβρουαρίου.

Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδρο για να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας στον νέο της ρόλο στο ΝΑΤΟ, αφού έδωσε τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας για να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες και σήμερα αφότου ο Στουμπ οριακά έφθασε πρώτος με 27,2% κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή ακολουθούμενος από τον Χααβίστο με 25,8%.

Ερωτηθέντες για το ποιον από τους δύο επαπομείναντες υποψηφίους θα ψηφίσουν αυτή τη φορά, 57% απάντησαν τον Στουμπ, ενώ 43% τον Χααβίστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε διαδικτυακά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Verian for Helsingin Sanomat.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ηγείται της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ενεργεί επίσης ως ανώτατος διοικητής των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ο 55χρονος Στουμπ είναι πρώην πρωθυπουργός και ευρωπαϊστής κοσμοπολίτης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε “συντηρητικός” σε συνέντευξή του στο Reuters ενόψει των εκλογών.

Ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χααβίστο, είναι ένας κεντροαριστερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως διαπραγματευτής ειρήνης.

Αν κερδίσει, πάντως, ο Χααβίστο θα είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος της χώρας. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 1
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης 1
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3