Κόσμος

Nordic Monitor: Ελλάδα και Κύπρος κορυφαίες απειλές για την άμυνα της Τουρκίας – Τι αναφέρει απόρρητο έγγραφο

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν δύο κορυφαίες απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του «Nordic Monitor», που παρουσιάζει απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που έχει ημερομηνία «Απρίλιος του 2016» (και πιθανότατα πρόκειται για αναβαθμισμένη έκδοση νεότερων οδηγιών του 2003), η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών από τις οποίες η Τουρκία πρέπει να συλλέγει στρατωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που παρουσιάζει το Nordic Monitor, οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου αξιολογούνται τακτικά από το Γενικό Επιτελείο, για να εντοπίζονται ενδείξεις απειλών και να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για την αξιολόγηση των απειλών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτικών αποφάσεων.

Ο δηλωμένος στόχος είναι να μπορέσει η Τουρκία να λάβει έγκαιρα μέτρα για την εξουδετέρωση των απειλών και των κινδύνων μέσω προετοιμασιών, επιτρέποντας στην τουρκική κυβέρνηση άπλετο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις πληροφοριών.

Το απόρρητο έγγραφο υπογράφεται από τον Χουλουσί Ακάρ, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας και μετέπειτα υπουργό Άμυνας της χώρας και σήμερα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Τζέι Ντι Βανς: Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη «μερίδα του λέοντος» ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην Οδησσό της Ουκρανίας
Που θα μπορούσαν να συναντηθούν Πούτιν και Ζελένσκι για τη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ