Κόσμος

Η Τουρκία αποσύρθηκε από την άσκηση «Ramstein Flag 24» επειδή δεν δέχτηκε το FIR Αθηνών

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO επί ευρωπαϊκού εδάφους με την ονομασία «Ramstein Flag» έχει ξεκινήσει από την Τρίτη (01.10.2024) στην Ελλάδα, χωρίς όμως να συμμετέχει η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην πορεία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τελικά, η Άγκυρα αποκάλυψε την δική της εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο και είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει η Τουρκία από την άσκηση του NATO που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην ελληνική επικράτεια. 

Ειδικότερα, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης μετέδωσε σήμερα Πέμπτη (023.10.2024) ότι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας κατηγόρησαν την επιμονή της Ελλάδας με το FIR Αθηνών, γεγονός που τους οδήγησε να μην συμμετάσχουν στην άσκηση.

«Μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου 2024, η Άσκηση Ramstein Flag 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 13 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Αφού η Ελλάδα έδειξε τη γραμμή FIR (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) ως δική της περιοχή δικαιοδοσίας στο έγγραφο προγραμματισμού ασκήσεων που εκπόνησε και ζήτησε και σχέδιο πτήσης, τότε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Παρόλο που επιδείχθηκε θετική προσέγγιση από τις αρχές του ΝΑΤΟ, λόγω της επίμονης στάσης της Ελλάδας η χώρα μας δεν συμμετείχε στην άσκηση αυτή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τουρκικές πηγές.

 

Σημειώνεται ότι η απουσία των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων έχει περάσει απαρατήρητη από τους Συμμάχους, οι οποίοι μάλιστα έχουν παραπάνω από θετικές εντυπώσεις, για το επίπεδο οργάνωσης και συνεργασίας με τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εξάλλου, την θέση της Τουρκίας πήραν ήδη οι «Τίγρεις» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από την 335 Μοίρα, οι οποίοι άλλωστε έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές διαπιστευτήρια αεροπορικής ποιότητας σε μια σειρά από ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με νατοϊκές δυνάμεις. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης