Διεθνή

ΗΠΑ: Νέο «μπλόκο» στις εξαγωγές υλικών με στόχο την βιομηχανία ημιαγωγών και AI της Κίνας

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν νέους αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να δημιουργήσει μια προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης με στρατιωτικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι περιορισμοί στις εξαγωγές βασικών εργαλείων κατασκευής θα επηρεάσουν τόσο τις εταιρείες των ΗΠΑ όσο και τις ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία στον εξοπλισμό τους για την παραγωγή τσιπ, ενώ βάζουν επίσης στο στόχαστρο και την εξαγωγή στην Κίνα, προηγμένης μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM), ενός κρίσιμου συστατικού για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι οι νέοι έλεγχοι, οι οποίοι ακολουθούν δύο προηγούμενες ευρείες δέσμες μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2023, είναι «πρωτοποριακοί και σαρωτικοί».

«Είναι οι ισχυρότεροι έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί ποτέ από τις ΗΠΑ για να υποβαθμίσουν την ικανότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να κατασκευάζει τα πιο προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιεί στον στρατιωτικό της εκσυγχρονισμό», δήλωσε η ίδια.

Το υπουργείο Εμπορίου θα προσθέσει επίσης 140 κινεζικούς ομίλους στον «κατάλογο οντοτήτων» – μια μαύρη λίστα που απαιτεί από τις αμερικανικές και άλλες εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για άδειες εξαγωγής, οι οποίες αναμένεται να είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτηθούν.

Στους στόχους περιλαμβάνονται κατασκευαστές τσιπ – όπως η Semiconductor Manufacturing International Corporation και η Huawei – εκτός από κινεζικές εταιρείες που παράγουν τον εξοπλισμό για την κατασκευή τσιπ.

Η Μέγκαν Χάρις, εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου εξαγωγών στην εταιρεία συμβούλων Beacon Global Strategies, δήλωσε ότι το χτύπημα της κινεζικής βιομηχανίας εξοπλισμού κατασκευής τσιπ θα στοχεύσει έναν τομέα που η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε υποτιμήσει.

«Το να προσπαθείς να παρεμποδίσεις την προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας χωρίς να αντιμετωπίσεις τις επιταχυνόμενες εγχώριες δυνατότητες κατασκευής εργαλείων είναι σαν να προσπαθείς να αποτρέψεις έναν ψαρά από το να πιάσει μεγαλύτερα ψάρια απλά αρνούμενος του μεγαλύτερα καλάμια. Στο τέλος θα τα καταφέρει», δήλωσε η Χάρις.

Οι κανόνες περιορίζουν τις εξαγωγές 24 τύπων εργαλείων κατασκευής τσιπ που δεν αποτελούσαν προηγουμένως στόχο. Για να τους καταστήσουν πιο αποτελεσματικούς, οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν σε πολλές περιπτώσεις ένα μέτρο που ονομάζεται κανόνας για τα ξένα άμεσα προϊόντα [FDPR] και θα πλήξει τις μη αμερικανικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανικά εξαρτήματα στα εργαλεία τους, που είναι η συντριπτική πλειονότητα.

Μία πηγή των FT δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν χαράξει μια εξαίρεση FDPR για την Ιαπωνία και ορισμένους ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, αφού συμφώνησαν να εφαρμόσουν τους δικούς τους εξαγωγικούς περιορισμούς. Η Νότια Κορέα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη εξαίρεση, αλλά θα μπορούσε αργότερα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τα διυλιστήρια της Κίνας στρέφονται στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ινδία
Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, ενισχύει περαιτέρω τις εισαγωγές της, την ώρα που η Ινδία τις μειώνει λόγω των πιέσεων που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Σωλήνες πετρελαίου σε διυλιστήριο
Τη «στρατιωτικοποίηση» των εργατών της γερμανικής βιομηχανίας προωθεί το Βερολίνο με το βλέμμα στην Ουκρανία
«Επιστράτευση» εφέδρων εργατών από τις γερμανικές βιομηχανίες στον ομοσπονδιακό στρατό της Γερμανίας, προκείμενου να αυξηθεί το πλήθος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προωθεί ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Πόδια στρατιωτών
Διέξοδο στην Ασία βρίσκει το ρωσικό LNG μετά τις αμερικανικές κυρώσεις
Τα πλοία Iris και Voskhod, τα οποία μεταφέρουν φορτία από το εργοστάσιο Arctic LNG 2 στη Σιβηρία, άρχισαν να ταξιδεύουν προς τη Βόρεια Ασία μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού στις 15 Αυγούστου, μετά από εβδομάδες ακινησίας
Αγωγός φυσικού αερίου πάνω σε ρωσική σημαία