Κόσμος

La Tribune: Η Ελλάδα πιέζει την Γαλλία να μπλοκάρει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία για τα Eurofighter

«Ο Ερντογάν θέλει να σπείρει διχόνοια ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα

Η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, όμως ο παράγοντας «κλειδί» για την επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι οι πύραυλοι αέρος – αέρος τύπου Meteor, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει δράση πολιτικά και διπλωματικά.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «La Tribune» ανέφερε ότι η Γαλλία δέχεται πιέσεις τόσο από την Βρετανία όσο και από την Ελλάδα σχετικά με την αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων.

Από την μία, το Λονδίνο θέλει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία με την Τουρκία οπότε ασκεί πιέσεις ώστε το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των Meteor στην Άγκυρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Βρετανία, η οποία είναι συμπαραγωγός του ευρωπαϊκού μαχητικού Eurofighter Typhoon.

«Ο Ερντογάν σπέρνει διχόνοια»

Η Γαλλία, η οποία αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια δεν πουλάει όπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» την πώληση των Meteor, οι οποίοι κατασκευάζονται από κοινού μέσω συνεργασίας έξι χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η La Tribune, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «σπέρνει τη διχόνοια» ανάμεσα σε Γαλλία, Ελλάδα και Βρετανία, ενώ η απόκτηση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος – αέρος «θα επέτρεπε στην τουρκική αεροπορία να ανταγωνιστεί το ελληνικό Rafale οπλισμένο με Meteor».

Η αποδέσμευση των «φονικών» πυραύλων αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το κομβικό σημείο που θα κρίνει αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην απόκτηση των 40 μαχητικών τύπου Eurofighter Typhoon.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία και Ιράν θα υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας σε ιρανικό έδαφος
Η Τεχεράνη κάνει στρατηγικά βήματα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στις αρχές Ιουνίου του 2025
Οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ
Αποθεωτική υποδοχή στον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Σημαίες έξω από το «Σπίτι της Τουρκίας», μαζί του η Εμινέ
Αύριο Τρίτη, 23.09.2025 η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ταγίπ Ερντογάν στο «Σπίτι της Τουρκίας» στις 21:00 ώρα Ελλάδας - Την Πέμπτη ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση με Τραμπ
Ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
1
Κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Αλαλούμ στις ανακοινώσεις της ΕΕ για το hacking με κακόβουλο λογισμικό
Μετά από αλλεπάλληλες διορθώσεις, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας επιβεβαιώνει ότι οι εκτεταμένες βλάβες στα αεροδρόμια οφείλονται σε επίθεση με ransomware
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου