Χρηστικά

Στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας τουρισμός και εστίαση σε 15 μέρες από σήμερα

Με την υλοποίηση αυτού του μέτρου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιδιώκει την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας

Από την 1η Μαρτίου 2025 ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, μετά την πιλοτική φάση, η οποία προηγήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ, με τη νέα επέκτασή της σε τουρισμό και εστίαση, εντάσσονται πλέον στο μέτρο περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.

Με την υλοποίηση αυτού του μέτρου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιδιώκει την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας, την αντιμετώπιση παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου, τη συμβολή στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και της εισφοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αύξηση των υπερωριών

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας, το μέτρο κρίνεται αποτελεσματικό, καθώς τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αποτυπώνουν σημαντική αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους που εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Ενδεικτικά, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη, πριν από την εφαρμογή του μέτρου.

Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:

  • στα σούπερ μάρκετ κατά 60% (216.731 ώρες το 2024 έναντι 135.466 ωρών το 2021),
  • στις τράπεζες κατά 38,3% (82.236 ώρες το 2024 έναντι 59.470 ωρών το 2021),
  • στις εταιρίες security κατά 27,8% (454.547 ώρες το 2024 έναντι 355.584 ωρών το 2022),
  • στη βιομηχανία κατά 34,3% (2.019.082 ώρες το 2024 έναντι 1.503.813 ωρών το 2023) και
  • στο λιανεμπόριο 28,1% (474.999 ώρες το 2024 έναντι 370.883 ωρών το 2023).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προανήγγειλε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε δημόσιες τοποθετήσεις της, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Με βάση τη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, μελετάται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τα νυχτερινά και τις αργίες, ιδίως μετά τη σταθερή άνοδο των καταγεγραμμένων υπερωριών στους κλάδους που έχουν ήδη ενταχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 1.5.2026 για την έναρξη της Α’ φάσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για τους ελαιοπαραγωγούς
Η νέα ημερομηνία που ανακοίνωσε το υπουργείο και η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους ελαιοπαραγωγούς – αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, προσφέροντάς τους περισσότερο χρόνο προετοιμασίας
REUTERS
Προσοχή! Ψευδές μήνυμα για «δωρεάν πακέτο γιορτών» – Οι απατεώνες ζητούσαν 100 ευρώ με email δήθεν από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Προσοχή σε ψευδή μηνύματα που υπόσχονται «δωρεάν πακέτο γιορτών» – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ήδη κινηθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης
Σούπερμαρκετ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι αγρότες των οποίων οι δηλώσεις δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο ελέγχου στο Μέτρο 23
Ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων έγινε με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 των αγροτών, προκειμένου να συγκριθούν οι εκτάσεις που δηλώνονται στο Ε9 με εκείνες που καταχωρίστηκαν στις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024
Αγρότες